Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 november 2018

  Köpte skog för 1,6 miljoner – får inte avverka

  Albin Holmberg från Västerbotten köpte skog för 1,6 miljoner kronor. Men Skogsstyrelsen stoppade avverkningen. Nu ska tvisten avgöras i domstolen.

   Ett 20-tal markägare har stämt staten efter att ha fått avverkningsförbud utan ersättning.
  Ett 20-tal markägare har stämt staten efter att ha fått avverkningsförbud utan ersättning. FOTO: Lars Johansson

  När Albin Holmberg från Skansnäs i Västerbotten ville avverka sin nyinköpta skog blev det stopp. Skogsstyrelsen bedömde skogen som skyddsvärd då den är fjällnära och innehöll nyckelbiotoper.

  – Först trodde jag att vi skulle få ersättning. Men sen kom bara ett brev där Skogsstyrelsen sade att jag inte skulle få ett öre för den skyddade skogen, säger Albin Holmberg till SVT Västerbotten.

  Han är inte ensam om problemet. Som ATL tidigare berättat om har ett 20-tal markägare stämt staten för att få ersättning för den fjällnära skogen.

  Nu ska mark- och miljödomstolen i Umeå avgöra om staten är ersättningsskyldiga eller inte.

  – Det är svårt att säga hur de kommer döma, men att stoppa avverkning utan ersättning är konfiskering av privat egendom, säger markägaren Bo Jonsson till ATL.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen