Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 december 2018

  Köpet av golvfabriken har gått i stå

  Köparen av golvfabriken Berg & Berg vill överta fastigheten för ett pris under taxeringsvärdet, kommunen vill ha marknadspris. Nu är det oklart hur det blir med affären som skulle rädda 60-talet jobb.

   Köpet av golvfabriken Berg & Berg har gått i stå sedan köparen och kommunen blivit oense om priset på lokalerna.
  Köpet av golvfabriken Berg & Berg har gått i stå sedan köparen och kommunen blivit oense om priset på lokalerna. FOTO: Södra

  Det var ett glädjebesked för de 60 anställda när beskedet kom att Berndt Ivarsson genom sitt bolag Mor-Gerd-gruppen skulle överta golvfabriken Berg & Berg i Kallinge. Detta sedan Södra, efter långvariga försök att sälja fabriken, beslutat om nedläggning av verksamheten i slutet på november. Men nu har affären gått i stå, detta sedan köparen och kommunen inte lyckats komma överens om ett pris på fastigheten som verksamheten är inrymd i, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

  Långt isär

  Kommunen köpte lokalen för tio år sen för 10 miljoner kronor och har nu fått den värderad till 14,1 miljoner kronor, vilket också är det pris de vill ha. Berndt Ivarsson anser att det är ett överpris och ska enligt BLT ha bjudit runt 4 miljoner kronor, vilket är under taxeringsvärdet.

  ”Ska jag investera 15-18 miljoner kronor så måste jag äga fastigheten. En kommun ska ju slå vakt om sina anställda”, säger Berndt Ivarsson till BLT.

  I köpeavtalet med Södra ska det dessutom finnas ett villkor som innebär att de investeringar som krävs i lokalen förutsätter att kommunen säljer fastigheten till ”villkor som är ekonomiskt rimliga”.

  Lägger ned

  ”Helt ärligt, får han inte köpa fastigheten så kommer han att lägga ned verksamheten. De har det i sin agenda, det de äger investerar de i, de hyr inte”, säger Mattias Svensson, fackligt förtroendevald på Berg & Berg, efter ett möte med Berndt Ivarsson i fabriken.

  Förhandlingarna om fastigheten har pågått under helgen utan att parterna kommit närmare varandra, och enligt kommunen är det fortfarande oklart vad Mor-Gerd-gruppen egentligen köpt av Södra.

  Relaterade artiklar

  Till toppen