Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 november 2018

  Köp från Sveaskog kompenserar nya reservat i Jokkmokk

  10 000 hektar skog av Jokkmokks allmännings mark blir nya naturreservat. Samtidigt köper allmänningen 14 000 hektar av Sveaskog.

   "Det känns jättebra att denna affär nu är i hamn. Vi stod långt ifrån varandra till en början, men kompromissvilja och sökande efter alternativa lösningar har gjort att vi nu nått en överenskommelse som jag är övertygad om att alla parter känner sig nöjda med", säger Christian Rimpi.
  "Det känns jättebra att denna affär nu är i hamn. Vi stod långt ifrån varandra till en början, men kompromissvilja och sökande efter alternativa lösningar har gjort att vi nu nått en överenskommelse som jag är övertygad om att alla parter känner sig nöjda med", säger Christian Rimpi. FOTO: Jokkmokks Allmänning

  Efter 2,5 års förhandlingar har Jokkmokks allmänning, Länsstyrelsen i Västerbotten och Naturvårdsverket kommit till en överenskommelse för att skydda 10 000 hektar skog i elva nya naturreservat.

  Jokkmokks Allmänning får 205 miljoner för skogen, uppger Norrländska Socialdemokraten. Men samtidigt köper allmänningen 14 000 hektar skog av Sveaskog för 217 miljoner, enligt ett pressmeddelande från Sveaskog.

  Pengar emellan

  ”Vi får lägga emellan ett antal miljoner men det är okej. Det känns bra att det gick att lägga in detta i Sveaskogs avyttringsprogram så att vi kunde hitta en lösning”, säger Christian Rimpi, skogsförvaltare på Jokkmokks allmänning, till NSD.

  I ett pressmeddelande utvecklar han fördelarna med affären för allmänningen:

  ”Fördelen för allmänningen med denna lösning är att vi får en bättre åldersstruktur på vårt skogsinnehav, samt högre bonitet. Att skogen dessutom ligger närmare industrin, är givetvis också positivt”, säger Christian Rimpi.

  Vid slutet av 2017 fanns 914 021 hektar skyddad natur i Jokkmokks kommun, motsvarande 47,3 procent av kommunens areal, enligt statistik från SCB.

  Relaterade artiklar

  Till toppen