Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 december 2017

  Federley: Nationellt självbestämmande i skogen säkrat

  En överenskommelse om lantbrukets bidrag till EUs klimatarbete är nådd.

  FOTO: Johanna Berglund

  I dag, torsdag, enades Rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen om en kompromiss för vilka klimatkrav som ska sättas på skogen. Fredrick Federley (C) var med i EU-parlamentets förhandlingsdelegation som representant för den liberala partigruppen. Han anser att det nu är klart att det även framgent kommer att råda nationellt självbestämmande i skogen.

  – Det blev i huvudsak bra. Det jag hade önskat vi hade kunnat komma längre med, är referensåren.

  Referensperioden ska utgöra grunden för att bedöma om ett land håller målen för nollutsläpp från jord- och skogsbruk. Den beslutade referensperioden blev 2000 till 2009. Det är senare än vad EU-kommissionen ursprungligen föreslog, men den slutar tre år tidigare än vad EU-parlamentet hade föreslagit.

  Ingen intensitet

  Fredrick Federley är också nöjd med att det inte längre ska stå att referensnivån för avverkning ska baseras på oförändrad ”intensitet” i skogsförvaltningen.

  – Det hade kunnat bli en hämsko för möjlig avverkning.

  Det kommer också att finnas en flexibilitet för länder där skogen är en kolsänka som innebär att det går att överskrida referensnivån för avverkning ett år utan att utsläppen måste kompenseras med sänkor någon annanstans. Flexibiliteten gäller dock bara så länge hela EU håller nollutsläppsgränsen.

  Skogsindustrierna välkomnar överenskommelsen. ”EU har glädjande nog ställt sig positiva till ett aktivt skogsbruk.” säger branschorganisationens vice VD Mårten Larsson i ett pressmeddelande.

  LÄS MER: EU redo för slutförhandlingarLÄS OCKSÅ: Miljörådet nära kompromiss om referensnivåerLÄS MER: EU-parlamentet stöttar historiska referensnivåer

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen