Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 mars 2018

  Kommun backar om traktorköp

  I en upphandling specificerade Örnsköldsviks kommun att den traktor man ville köpa in skulle vara metallicblå. Efter skarp kritik backar nu kommunen.

  FOTO: Pressbild/Valtra

  Örnsköldsviks kommun ska köpa in en skogsutrustad jordbrukstraktor. I den kravlista som kommunen författade fanns ett minst sagt ovanligt önskemål; ”Färg ska helst vara blå metallic”, stod det under punkt 3.5.

  En av de som reagerade starkt är Björn Jönsson, ägare av företaget X-maskiner i Örnsköldsvik som är återförsäljare av entreprenadmaskiner.

  ”Uppgjort på förhand”

  – Jag har ju varit i maskinbranschen i många år, och den här upphandlingen är en av de värsta jag sett hittills. Det är uppgjort på förhand, något som varken gynnar leverantörer eller skattebetalare, säger Björn Jönsson till ATL.

  Ja, enligt Björn Jönsson var upphandlingen redan uppgjord. Kommunens krav på den blå färgen, likväl som på turbinmotor och ståltank stämmer överens med ett och endast ett specifikt märke: Valtra, som säljs av Lantmännen.

  ”Snedvrider konkurrensen”

  – Som maskinhandlare begränsas jag eftersom kommunen har preciserat så hårt i sina krav. När kraven är så pass precisa och är riktat mot ett specifikt märke kan andra leverantörer inte lämna in anbud. Detta snedvrider konkurrensen, säger Björn Jönsson.

  Och kommunens kravlista rimmar illa med lagen om offentlig upphandling, menar Björn Jönsson.

  Enligt Upphandlingsmyndigheten har de upphandlande myndigheterna stora friheter att konstruera sina upphandlingar som de vill, men de krav man ställer ska vara ”en lämplig och effektiv åtgärd” för att uppnå syftet med upphandlingen. Kraven ska handla om funktion.

  – Funktionen måste vara vägledande, inget annat. Den maskin de beskriver skulle kunna ersättas av en skogsmaskin, som skulle kunna funka lite bra och kosta hälften så mycket. Men om den som beställer är van vid att sitta i en traktor som kostar dubbelt så mycket så då går man på det, och det blir ju helt fel, säger Björn Jönsson och fortsätter:

  – Jag säger inte att de som har beställt upphandlingen har gjort fel, men att de inte har tillräcklig kunskap om marknaden. Det kan också vara så att lagen är så undermåligt formulerad att det behövs en förupphandling för att ta reda på vilka behov som finns och för att kartlägga utbudet på marknaden.

  Och eftersom ett krav i en upphandling alltid är en begränsning av leverantörernas möjlighet att delta bör varje upphandlare fråga sig: Är detta krav befogat?

  Så är punkt 3.5: ”Färg ska helst vara blå metallic”, befogad?

  ”Ett vansinnigt krav”

  Nej, medger Åke Westin, upphandlingschef på Örnsköldsviks kommun.

  – Om vi säger så här, det kravet finns inte kvar. Det var ett önskemål från beställaren, men vi har tagit bort den för vi insåg att det var ett vansinnigt krav, säger Åke Westin till ATL.

  Enligt Åke Westin är det omöjligt för den centrala upphandlingsenhet som han basar över att vara, som han uttrycker det ”experter på allt”. Den kompetensen ska ligga hos den verksamhet som ber kommunen om hjälp med upphandling.

  – Vi sysslar med allt från grävmaskiner till inkontinensskydd, vi kan inte vara experter på allt, jag vet inte vad en turbinkoppling är. Vi måste lita på att den verksamhet som sitter på kompetensen och som vill ha hjälp med upphandling av oss vet vad de gör. Ståltank och turbinkoppling trodde vi var vanligt förekommande.

  Men reagerade ingen på kravlistan?

  – Jag läste inte den, men som sagt måste vi förlita oss på att den verksamhet, som i det här fallet var Trafik och park, vet vad de behöver. När vi förstod att kravlistan kunde uppfattas som att den riktades mot ett märke så åtgärdade vi det direkt. Det var överstökat på en halvtimme.

  Kraven ändrade

  Nu är alltså kravet på traktorns färg och på turbinkoppling borttaget. Däremot finns ståltanken kvar som en punkt, men är nu omformulerad. I stället för att ståltank är ett krav står det nu att tanken måste tåla yttre åverkan.

  – Jag kan förstå att kravet på ståltanken. Om man är ute och kör i skog och mark vill man ha en tank som tål lite. Det är inte ett helt oacceptabelt krav, men även det är omformulerat.

  Dessa förändringar skedde efter att journalister och leverantörer hade uppmärksammat detta, är det rimligt?

  – Leverantörerna är ju experter, så det är ju jättebra om de uppmärksammar oss på att något är fel. Sen att man hellre väljer att gå till en journalist med sina klagomål än att komma till oss, det är ju en annan sak.

  Vilka följder får det här?

  – Jag tror att Trafik och park kommer ta sig en funderare, säger Åke Westin.

  Men Björn Jönsson är inte nöjd med Åke Westins svar.

  – Jag kan förstå att de inte har kunskap om allt, men det borde finnas personer med expertis inom alla deras områden som de kan ha som bollplank. Det är inga små upphandlingar, det är miljonbelopp vi pratar om.

  – Upphandlingscentralen borde kräva att få en specifikation på varför en beställare behöver det ena och det andra. Varför ska man annars ha en upphandlingscentral om de inte går in och kontrollerar? Då är det bara någon som skriver ner de krav som verksamheten ställer. Nej, jag är förvånad över Åke Westins svar.

  Vill ha ärliga upphandlingar

  Enligt Björn Jönsson måste man röra om för att det ska bli förändring, och förändring är nödvändigt.

  – Jag vill att det ska bli ärliga upphandlingar så att alla leverantörer samma förutsättningar att kunna leverera det bästa för upphandlaren och skattebetalarna. Det här måste rättas till, avslutar Björn Jönsson.

  LÄS OCKSÅ: Arrendet tvingar honom till pistjobbLÄS OCKSÅ: Fortfarande grön efter 100 årLÄS OCKSÅ: Stölder ställer skolans maskinerLÄS OCKSÅ: Kranspetsstyrning allt populärare

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen