Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 maj

  Mjölkbonden: Viltet äter upp värden för 100 000 varje år

  Mjölkbonden Göran Bengtsson på Malsta gård i Flen har i flera år drabbats av dovhjortar som förstör hans vallar och grödor.

   Göran Bengtsson på Malsta gård. ATL besökte honom 2017.
  Göran Bengtsson på Malsta gård. ATL besökte honom 2017. FOTO: Cecilia Persson

  Hösten 2017 träffade ATL Göran Bengtsson i Sörmland för ett reportage om de stora skador som dovhjortar orsakar. När ATL når honom i maj 2020 har han svårt att se någon förbättring.

  – Jag har tre områden som jag arrenderar och brukar. På det ena stället är situationen något bättre, men på de två andra ställena har det blivit värre.

  Göran Bengtsson har 80 mjölkkor och har räknat på att klövviltet äter upp värden för över 100 000 kronor varje år, som han inte får någon kompensation för.

  – Doven betar rent. På vissa ställen blir vallar och andra grödor helt förstörda, säger han.

  Populära jakter försvårar

  Han har sin gård i ett län där det finns mycket kommersiell jakt och dovhjortar är populära villebråd.

  – Problemet är att jordbruket värderas så lågt. Även de som inte odlar på sin mark kan få arealstöd, men då odlar de till viltet istället, säger Göran Bengtsson.

  Även Svenska Jägareförbundet ser med oro på den snabba tillväxten i söder.

  – Jag har sett områden i Sörmland, Östergötland och Skåne där det är så täta populationer att det inte går att odla, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

  Orsakar trampskador

  Han förstår frustrationen som lantbrukare kan känna och beskriver dovhjorten som ett ”orättvist” vilt, eftersom de är svåra att skrämma iväg.

  – Problemet är att vi har en markägare som lever av jakten och en granne som lever av att odla vall. Men där jobbar vi hårt med att få en bättre förvaltning lokalt. Vi försöker också bli bättre på att inventera hur många dovhjortar vi har, för det vet vi inte riktigt, säger han.

  Malsta gård brukar mark i områden där det finns över 300 dovhjortar per tusen hektar. Det är flerfaldigt mer än vad som är hanterbart, tycker Göran Bengtsson. De senaste åren har det dock blivit något lättare att få skyddsjakt, upplever han.

  – Men i skyddsjakten får vi inte skjuta hondjur. Det är de som styr flocken och det är det enda som fungerar tyvärr, säger Göran Bengtsson.……

  SE ATL TV:s reportage från Malsta gård där dovhjortar är ett stort problem:

  Dovhjort – både kostar och smakar

  I en studie från 2019 räknar SLU på skördeförlusterna orsakade av dovhjort.

  Forskarna kom fram till att kostnader för betesskadorna handlade om 3 910 kronor/hektar för vete och 1 585 kronor/hektar för havre. Det blev en total kostnad på 865 kronor per dovhjort. Varje dovhjort hade samtidigt ett beräknat värde på cirka 1 000 kr som jaktbart vilt.

  Studien gjordes med hjälp av att mäta 86 uthägnader i höstvete och havre (där dovhjorten inte kom åt grödan) på en gård i sydvästra Sverige.

  Källa: SLU

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen