Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 oktober 2018

  Klirr i kassan för finländska skogsägare

  Hög efterfrågan har inneburit att avverkningarna ökat rejält i finska skogar i år. Det har i sin tur resulterat i rekordhöga intäkter för skogsägarna.

   Avverkningen har varit hög i de finska skogarna i år, och skogsägarnas intäkter rekordstora.
  Avverkningen har varit hög i de finska skogarna i år, och skogsägarnas intäkter rekordstora. FOTO: Mats P Ostelius

  Bra konjunktur och nytillkommen produktionskapacitet har inneburit hög efterfrågan på virke i Finland under året. Metsäs nya anläggning i Äänekoski och UPM:s utbyggda massabruk i Kymi har bidragit till att importen ökat men också att de inhemska avverkningarna verkar landa på 67 miljoner kubikmeter, 10 miljoner kubikmeter över genomsnittet sen 2010. Det uppger det oberoende ekonomiska forskningsinstitutet PTT.

  Höjda priser

  Den höga efterfrågan, tillsammans ett begränsat utbud i början av året på grund av svåra avverkningsförhållanden, har inneburit prishöjningar på cirka 9 procent för talltimmer och med 10 procent för grantimmer. För massaved ligger prisökningarna på mellan 8 och 10 procent.

  Ökade volymer och priser har i sin tur lett till ökade intäkter för de finska skogsägarna. Enligt PTT kommer de öka med 16 procent, till rekordnivån 2,2 miljarder euro, motsvarande nästan 230 miljarder kronor.

  För nästa år spår PTT en fortsatt ökning av virkespriserna, men i lägre takt. Timmer väntas öka med en till fyra procent och massaved med två till fyra procent.

  Relaterade artiklar

  Till toppen