Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 december 2020

  Klimatet största hotet mot skogen

  Svårigheter, och möjligheter, brukar som bekant inte saknas inom skogssektorn. Skogsnäringen har klarat sig ganska hyggligt under årets coronapandemi men lyfter man blicken finns större puckar att tackla.

  Hot: Klimatförändringen

  Den pågående klimatändringen är det största hotet, inte bara för skogen utan för samhället som helhet och globalt. Effekterna av en fortsatt stigande temperatur är i det närmaste oöverblickbara och omfattar inte bara ändrade förutsättningar för den svenska skogen. På den stigande temperaturskalan finns ett antal tipping points som kan gör att ökningen skenar: Utsläpp av metangas från tinad permafrost, fler och större skogsbränder, minskad snötäckning vintertid och ändrade havsströmmar.

   Isbjörn på Nordaustlandet, den näst största ön inom ögruppen Svalbard.
  Isbjörn på Nordaustlandet, den näst största ön inom ögruppen Svalbard. FOTO: Helena Larsson/TT

  Hopp: Uppsving för massivträ

  Utsläppen av fossil koldioxid måste minska och då behövs ersättningsprodukter som bara de gröna näringarna kan ge. Ju längre kolet är bundet i produkter desto bättre. Av de tre traditionella användningarna för skogen; koka, såga och bränna, är det sågverksprodukterna som lever längst. Det borde ge ett ökat intresset för massivträ och syns också på exempelvis antalet nybyggda lägenheter i flerbostadshus med trästomme: Under fjolåret ökade det nästan 50 procent. Det går också hand i hand med skogsägarnas intressen – timret står för merparten av rotnettot.

   Bostadshuset 79 & Park på Gärdet i Stockholm.
  Bostadshuset 79 & Park på Gärdet i Stockholm. FOTO: Alexander Farnsworth/DPA/TT

  Utmaning: Minska konflikterna

  Skogsutredningen har försökt lägga en grund att utgå från, även om uppfattningarna går isär om hur de lyckats. Nu är det upp till de olika aktörerna hur det tas vidare, men också för beslutsfattarna att göra avvägningar och sätta konkreta och realistiska mål. Och som en joker i leken kan det dessutom komma beslut från EU som ritar om spelplanen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen