Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 september 2019

  Kinesisk virkeshunger ökar intresset för svensk björk

  Plywoodtillverkaren Latvijas Finieris har börjat leta björktimmer i Sverige. Om de lyckas etablera leveranskanaler kan det också bli fråga om investering i en produktionsanläggning.

   Intresset ökar för svensk fanérbjörk. För det virke som uppfyller kvalitetskraven blir priset det dubbla jämfört med massaved.
  Intresset ökar för svensk fanérbjörk. För det virke som uppfyller kvalitetskraven blir priset det dubbla jämfört med massaved. FOTO: Ulf Aronsson

  I Sverige avverkas årligen runt 8 miljoner kubikmeter björk, och mer lär det bli eftersom andelen lövträd i skogen ökar kontinuerligt. I dagsläget tar ett par björksågverk hand om en del av det sågbara timret men merparten av virket säljs som massaved för priser runt 300 kronor per kubikmeter.

  Intresset ökar

  Men nu ökar intresset för svensk björk, och bakom det ligger Kinas hunger efter virke.

  – Flera finska plywoodtillverkare har flyttat produktion till Estland, och kinesiska bolag köper stora kvantiteter fanértimmer som exporteras till Kina, berättar Tina Haugdahl, VD på Riga Wood som är Latvijas Finieris svenska dotterbolag.

  Latvijas Finieris har plywoodtillverkning i samtliga baltiska länder samt i Finland och förbrukar årligen 1 miljon kubikmeter björktimmer. Det mesta av råvaran köps i närområdet runt fabrikerna, men den hårdnade konkurrensen har nu fått företaget att börja leta på andra sidan Östersjön.

  – Björk av rätt kvalitet finns bara i Norden, Baltikum och delar av Ryssland. Björken har hög densitet och ger en stark plywood som efterfrågas av fartygs- och fordonsindustrin, berättar Tina Haugdahl.

  Komplicerad logistik

  Sedan 1,5 år har hon jobbat med att få till en fungerande logistiklösning för råvaruinköp i Sverige.

  – Vi har haft kontakt med väldigt många olika aktörer, bland annat alla skogsägarföreningarna, men ännu inte fått till något. Vi vet att råvaran finns, men det är svårt att få till en fungerande logistiklösning. Att ha fler sortiment krånglar till det vid avverkning, och ofta blir det också små kvantiteter på varje ställe.

  Men det borde ligga i skogsägarnas intresse att hitta en lösning. För det virke som uppfyller kvalitetskraven blir priset avsevärt bättre än för massaved.

  – Priset ligger runt 60 euro per kubikmeter, fritt terminal, och då ingår fraktkostnad från avverkningsplatsen. Vi skulle vilja ha ett upplägg med uppsamlingsplatser vid 2 – 3 hamnar och köpa 35 000 – 40 000 kubikmeter per år.

  Kan bli investeringar

  Samtidigt finns en skepsis mot satsningar på svenskt lövträ. Både Ikea och Södra har försökt tidigare, men tvingats lägga ned satsningarna.

  – Ännu har vi inte köpt något virke, men vi hoppas kunna få till provleveranser på några tusen kubikmeter under kommande avverkningssäsong. Vi behöver också testa hur kvaliteten blir efter torkning och limning, och om vi får i gång ett fungerande flöde kan det på sikt bli fråga om investeringar i en produktionsanläggning i Sverige, säger Tina Haugdahl.

  Latvijas Finieris

  Latvijas Finieris har tillverkat plywood sen 1909. Efter kommunismens fall ombildades det 1992 till ett medarbetarägt aktiebolag och är i dag och är en av världens största plywoodtillverkare mot fartygs- och fordonsindustrin.

  2018 var omsättningen 251 miljoner euro, en ökning med 9,5 procent jämfört med 2017. Under 2018 investerade de 26 miljoner euro, främst för att öka produktionen i Finland och Litauen och diversifiera råvaruförsörjningen. För perioden 2018 – 2023 har företaget ett investeringsprogram på sammanlagt 200 miljoner euro.

  Källa: Latvijas Finieris, Lesprom

  Svensk björk

  Drygt 12 procent av det svenska virkesförrådet är björk, totalt 430 miljoner kubikmeter. Årlig avverkning är cirka 8 miljoner kubikmeter.

  Förädlat plantmaterial, Ekebo 5, ger 10-15 procent högre tillväxt än naturligt föryngrad björk, bättre kvalitet och kan användas i södra Sverige upp till Mälardalen.

  För att få bra kvalitet och tillväxt behöver björk skötas aktivt med tidig röjning, två till tre gallringar och slutavverkning vid 40–60 års ålder, beroende på ståndort och läge i landet.

  Källa: Skogssällskapet, Riksskogstaxeringen, Owe Martinsson från Svenska Lövträdsföreningen

  Relaterade artiklar

  Till toppen