Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 juni 2019

  Kändisarna som satsat pengar i Greengold

  En rad IT-miljardärer, kändisar från affärsvärlden och tidigare S-ministrar är delägare i Greengold Group där Göran Persson är ordförande. Deras miljardbolag ska investera i skog på lång sikt, men äger också ifrågasatta egendomar i Rumänien.

   Från vänster: Anders Sundström, Jon Helgi Gudmundsson, Torsten Jansson, Göran Persson, Björn Sprängare, Jens Orback.
  Bild 1/2 Från vänster: Anders Sundström, Jon Helgi Gudmundsson, Torsten Jansson, Göran Persson, Björn Sprängare, Jens Orback. FOTO: Från vänster: Wikipedia, Bergs Timber, TT, TT, Svenska Jägareförbundet, TT
   Skogen som svenska Greengold äger anklagas av rumänska skogsägarorganisationer för att vara stulen. (Bilden har ingenting med den aktuella skogen att göra)
  Bild 2/2 Skogen som svenska Greengold äger anklagas av rumänska skogsägarorganisationer för att vara stulen. (Bilden har ingenting med den aktuella skogen att göra) FOTO: Mostphotos/Arkivbild

  Som ATL tidigare har berättat äger den svenska skogskoncernen Greengold skog i Rumänien som skogägarorganisationer hävdar, i alla fall till viss del, är stulen. Göran Persson, tidigare statsminister och nominerad till posten som ordförande i Swedbank, är både delägare i den stulna skogen och ordförande i ett av Greengolds bolag. Men aktieboken i Greengold Group AB innehåller också en imponerande skara kändisar från näringsliv, politik och skogsnäring.

  Där finns miljardärerna Staffan Persson som tjänat pengar på Eniro, Owell och Unibet, Anders Ström som grundade spelbolaget Unibet och Michael Knutsson med Betson.

  Flera ex-ministrar

  Från skogsbranschen märks tungviktare som isländska Norviks ägare Jon Helgi Gudmundsson, Torbjörn Larsson tidigare VD för Korsnäs Skog och Bergvik, Gunnar Brock med ett förflutet hos Tetra Pak, Mo och Domsjös förre VD Björn Sprängare och finländska Rainer Häggblom, som varit styrelseordförande i konsult- och ingenjörsföretaget Jaako Pöyry.

  Flera av Göran Perssons tidigare ministrar finns också med i ägarkretsen. Anders Sundström, som för tre år sedan fick sluta som styrelseordförande i Swedbank, köpte i januari i år in sig med en miljon kronor i en riktad nyemission, men vill inte kommentera affären.

  – Det här är min privata investering så det behöver jag inte, säger han till ATL.

  Ulrica Messing, som också ingått i flera av Göran Perssons regeringar, är gift med miljardären Torsten Jansson som satsat pengar i Greengold Group AB, såväl privat som genom bolag.

  Läs mer: Rumänska skogsägare: Svenskt bolag äger stulen rumänsk skogLäs mer: Grafik: Så äger Göran Persson stulen rumänsk skog

  Stora summor

  ATL har granskat de nyemissioner som gjorts i bolaget sedan det grundades i augusti förra året. Enligt de bankintyg som lämnats in till Bolagsverket har delägarna satsat 621 miljoner kronor kontant.

  Ägarna har inte bara köpt in sig med pengar. I utbyte mot aktier har de också satt in egna skogsfastigheter på Balkan, i Baltikum och Norden. Enligt ett styrelseprotokoll ska skogsfastigheter värda 311 miljoner förts över till Greengold Group AB. Bland egendomarna finns också svenska skogsfastigheter.

  Ett annat sätt att värdera bolaget är att multiplicera antalet aktier med kursen vid den senaste nyemissionen. 3 472 808 aktier och en kurs på 32,5 euro ger, räknat på valutakursen 9 maj, ett värde på drygt 1,2 miljarder kronor.

  Målet är att notera bolaget på börsen. När det sker avgörs av konjunkturen och att bolaget är moget att notera, enligt grundaren och VD:n Sorin Chiorescu.

  – Men vi pratar inte om en lång tidshorisont, vi pratar om en kort, säger han till ATL.

  Ska behålla marken

  I dag består Greengold-gruppen av en rad olika bolag och ägarkonstellationer. Enligt Sorin Chiorescu äger och brukar Greengold cirka 40 000 hektar skog i Rumänien, bland annat det omstridda innehavet som köptes av österrikiska Schweighofer och som anklagas för att vara stulen, vilket gör koncernen till landets näst största privata skogsägare efter Ikea.

  Det mesta av de nuvarande markinnehaven och bolagen tillhör olika riskkapitalprojekt och ska säljas av inom några år.

  Men sedan Greengold Group AB bildades i augusti förra året med Göran Persson som ordförande, har koncernen en annan strategi.

  – Vi kommer att fortsätta investera i skogsmark i Europa men vi ska inte sälja. Den marken ska vi behålla, säger Sorin Chiorescu.

  Läs mer: LRF Skogsägarna: ”Skulle själv aldrig göra skogsaffärer i Rumänien”

  ATL:s granskning av Greengold

  Våren 2018 köpte den svenska skogskoncernen Greengold drygt 14 000 hektar skog i Rumänien av österrikiska Holzindustrie Schweighofer som i sin tur köpt skog som privatiserats genom bedrägeri, så kallad land grabbing. Tre personer sitter fängslade för att ha lurat sig till cirka 1 000 hektar skog med hjälp av falska historiska dokument.

  Sveriges tidigare statsminister Göran Persson är delägare i Greengolds rumänska innehav, som även omfattar den skog som sägs vara stulen, och är styrelseordförande i ett av Greengoldkoncernens bolag: Greengold Group AB.

  Relaterade artiklar

  Till toppen