Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Marknadskrönika 6 december 2017

  Kampen om råvaran löser upp Bergvik Skog

  Skogsinnehavet på 2,3 miljoner hektar inom Bergvik Skog delas upp på Billerud Korsnäs och Stora Enso. Det rör om i skogen i Mellansverige.

  FOTO: Ulf Aronsson

  Investerare vill ha bolag som är lätta att analysera och att bli ägare i ett bolag som både innehåller skog och industri är som ”att köpa ett hyreshus och samtidigt tvingas driva pizzerian i bottenvåningen”, som en analytiker sa om SCA när det spekulerades som mest om bolaget skulle sälja skogsinnehavet.

  Men skogen finns kvar inom SCA, och nu är det i stället skogsinnehavet på 2,3 miljoner hektar i Bergvik Skog som delas upp på i huvudsak Billerud Korsnäs och Stora Enso.

  Det kan finnas flera förklaringar till att så sker. En kan vara att ägarna haft olika åsikter om virkespriserna.

  LÄS MER: Bergvik säljer ut skogen

  Mellansverige brukar kallas lågprisdiket. Den senaste tiden har en del virkesköpare höjt priserna, dock inte Stora Enso och Billerud Korsnäs. I stället för att höja listpriset på massaved – och då också betala mer till Bergvik Skog – har enskilda skogsägare fått premier och andra påslag. Har övriga ägare i Bergvik Skog tröttnat på låga priser? Skogsbolagen äger trots allt bara 54 procent tillsammans. Länsförsäkringar, FAM AB, som ägs av de tre största Wallenbergstiftelserna, och pensionsfonder äger tillsammans cirka 40 procent.

  Uppdelningen av Bergvik Skog kan också ses som en hårdnad kamp om råvaran i Sverige. När flera industrier satsar och bygger ut blir det allt viktigare att ha kontroll över råvarukedjan och själv bestämma över hur skogen ska skötas.

  Men när Billerud Korsnäs köper ut sin skog handlar det om 350 000 hektar och det täcker långt ifrån hela råvarubehovet. Riksskogstaxeringen visar att enskilda ägare har högre andel gallrings- och slutavverkningsmogen skog än vad andra ägare har. En titt på just Bergvik Skog visar att andelen skog som är äldre än 60 år inte är särskilt stor. Även om skogsindustriföretagen nu ser om sitt hus för att ha kontroll över en del av råvaran, kan beroendet av privata skogsägare öka.

  LÄS MER: ”Köpa skog inte del av stategin”

  Uppdelningen av Bergvik Skog rör om i grytan i Mellansverige. Huruvida det leder till högre massavedpriser är dock för tidigt att säga, men fler ägare till skogen gör det alltid lite svårare att hålla nere virkespriserna. Förhoppningsvis blir det även så i Mellansverige.

  Men som alltid gäller det att förhålla sig förnuftigt till alla prishöjningar. I år har virkespriserna stigit i så gott som hela Sverige. Men de har varit högre, vilket syns i diagrammet.

  Gallringar ska göras när så behövs, och slutavverkningar ska inte göras i hast. För rörelseinkomsterna och riskspridningen är det bra att sträva efter en bred åldersfördelning i skogen, och med en plan för hur detta ska nås är det lättare att avgöra vad som ska avverkas.

  Häromveckan var det Black Friday. Jag stannade hemma eftersom jag inte behövde något, andra kan ha dragits med i hysterin och gjort förhastade inköp. De som hade god koll på tidigare priser hade säkert möjlighet att göra en god affär.

  I den bästa av världar skulle alla skogsbrukare ha koll på priser för att kunna utnyttja bra tillfällen. Men sanningen är att många inte behöver inkomsterna från skogen och därför kan låta bli att avverka. Det ligger inte i virkesköparnas intresse att denna grupp blir för stor. Därför borde de också bidra till att göra det lättare att jämföra priser. Det gäller även Stora Enso och Billerud Korsnäs – oavsett hur det blir med Bergvik Skog.

  LÄS OCKSÅ: Prisfall på bostäder kan drabba skogenLÄS OCKSÅ: Youtubestjärnor ska locka ung arbetskraft till skogenLÄS OCKSÅ: Nystartad fond vill köpa skog för miljarder

  Detta är en analyserande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att slutsatserna är skribentens egna. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen