Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 februari

  Kamp mot granbarkborre kan hänga på luktsinne

  Lösningen för att kunna utveckla bekämpningsmedel och barkborrefällor för att bättre skydda skogen kan ligga i luktsinnet. Forskare har lyckats karakterisera doftreceptorer hos skadeinsekten granbarkborre.

   Granbarkborrens orsakar omfattande skador i svenska skogar (arkivbild).
  Granbarkborrens orsakar omfattande skador i svenska skogar (arkivbild). FOTO: Jessica Gow/TT

  Forskare från Lund, Tyskland och Tjeckien har i en ny studie gjort något av ett genombrott när det kommer till kampen mot den envisa skadeinsekten som hotar landets skogar.

  Granbarkborren hittar till träd, men också partners att para sig med, med hjälp av luktsinnet.

  Den fångar lukten genom receptorer i sina antenner. Forskarna har identifierat 73 av dem, och dessutom lyckats karakterisera vilka doftämnen, feromonsubstanser, som två av dem svarar på.

  Det är en upptäckt som kan bli användbar för framtida bekämpning.

  ”Ett stort antal olika barkborrearter använder de här feromonsubstanserna när de kommunicerar med dofter, så att vi har lyckats karakterisera dem är ett genombrott i forskningen”, säger Martin N Andersson, som har lett forskningsgruppen, i ett pressutskick från Lunds universitet.

  Den nya kunskapen kan användas för att försöka hitta andra doftämnen som binder ännu bättre till de två karakteriserade receptorerna, och som i sin tur kan användas för att störa granbarkborrarnas feromonkommunikation och därmed hindra insektens framfart.

  Forskningen har nyligen publicerats i tidskriften BMC Biology.

  LÄS MER OM GRANBARKBORRAR:Så vinner du striden mot granbarkborren – specialutgåvaNu lanseras tjänsten BarkborrekollenKairomoner ska lura granbarkborrarHitta granbarkborreangrepp med satellitbilder

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen