Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 november 2017

  Webbpublicering av avverkningsanmälan prövas igen

  Kammarrätten ska pröva frågan om Skogsstyrelsens webbpublicering av avverkningsanmälningar.

  FOTO: Rolf Segerstedt

  När frågan prövades i förvaltningsrätten förlorade Skogsstyrelsen, rätten konstaterade att den personliga integriteten är viktigare än öppenhet och det allmännas intresse. Domen innebar att Skogsstyrelsen inte har rätt att digitalt publicera en avverkningsanmälan mot markägarens vilja.

  Överklagade

  Men Skogsstyrelsen överklagade domen. De anser att det behövs vägledning från en högre instans för att bedöma när intresset att inte publicera avverkningsanmälan ska väga över de starkt vägande intressena för en publicering. Nu har Kammarrätten beslutat att pröva frågan igen.

  ”För skogsägarna och skogsbruket som använder de här tjänsterna regelbundet för att stämma av att avverkningarna är anmälda korrekt, är det viktigt att kunna arbeta effektivt och digitalt i sina myndighetskontakter. Det ska vara enkelt att vara skogsägare. Då behöver vi klarhet i hur vi ska hantera den digitala kommunikationen”, säger Patrik André, enhetschef på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

  Fortsätter publicera

  Skogsstyrelsen har inte ändrat sin hantering av avverkningsanmälningar efter förvaltningsrättens dom i början på september och meddelar att de inte kommer att göra det så länge den rättsliga prövningen pågår.

  Elektronisk publicering av avverkningsanmälningar infördes på begäran av skogsbruket för att underlätta arbetat med att röja upp efter de stora stormarna Gudrun och Per. Ursprungligen användes tjänsten i huvudsak av de större aktörerna inom skogsbruket. Men efter en ändring i början på fjolåret blev informationen om det avverkningsanmälda områdets yttergränser lätt tillgängligt även för allmänheten vilket ledde till protester från skogsägarna.

  LÄS MER: Avverkningsanmälningar får inte publiceras digitaltLÄS OCKSÅ: Skogsägare protesterar mot avverkningsanmälningar på webbenLÄS ÄVEN: 2016: Stormigt skogsår utan vindPREMIUM: Drönare spar pengar i skogsbruket

  Relaterade artiklar

  Till toppen