Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 oktober

  Kalifornien slåss mot första ”gigabranden”

  Med hjälp av gynnsammare väder lyckades Kaliforniens brandkårer trycka tillbaka delar av branden i vinregionen Napa Valley i början av veckan. Men på andra håll är läget fortsatt alarmerande.

   En brandman bekämpar lågorna i vinregionen i närheten av Calistoga i Kalifornien. Bilden är från den 1 oktober.
  En brandman bekämpar lågorna i vinregionen i närheten av Calistoga i Kalifornien. Bilden är från den 1 oktober. FOTO: Noah Berger/AP/TT

  Efter att förra helgens kraftiga vindar mojnat, och temperaturen sjunkit, infann sig en försiktig optimism i början av veckan om att kunna få branden, som bröt ut den 27 september i närheten av Calistoga cirka 12 mil norr om San Francisco, under kontroll.

  Samtidigt rasar en annan, rekordstor brand vidare i USA:s folkrikaste delstat. Branden i naturskyddsområdet Mendocino National Forest med omnejd har nu påverkat en yta på över 400 000 hektar (eller en miljon ”acre”, tunnland) – större än samtliga bränder i Kalifornien mellan 1932 och 1999 sammanlagt.

  Den är därmed delstatens första så kallade gigabrand, en benämning som skapats av forskare för att kunna klassificera den ökade förekomsten av enorma bränder i västra USA.

  – Om detta inte är ett bevis på klimatförändringarna så vet jag inte vad som är det, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

  Tack vare att branden främst rasat i glesbefolkade områden har de materiella skadorna hittills varit begränsade. Omkring 160 byggnader har förstörts och en brandman omkommit.

  Sedan i januari har det brunnit på totalt över 1,6 miljoner hektar i Kalifornien. 31 människor har omkommit, närmare 8 700 byggnader förstörts.

  Relaterade artiklar

  Till toppen