Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 mars 2010

  Jurist dömer ut förslag om ny älgförvaltning

  Regeringens förslag om ny älgförvaltning kan innebära en katastrof för skogsägare.

  Bernt Lindqvist är själv jägare men står på markägarnas sida i kampen om marken. Foto: Privat
  Bernt Lindqvist är själv jägare men står på markägarnas sida i kampen om marken. Foto: Privat

  Det befarar juristen Bernt Lindqvist som hjälper många i kampen om marken.

  Han har arbetat med frågor kring jakt och skog i femtio år, bland annat som förbundsjurist för Jägarnas Riksförbund och som medlem i många utredningar om jaktlagstiftning och skyddsjakt.

  Bernt Lindqvist upphör inte att engagera sigoch hjälper många skogsägare juridiskt, bland andra Kjell Knape i Dalsland som ATL skrev om i tisdags. Nu ärBernt Lindqvistbekymrad.

  Den 23 mars ska regeringen komma med en proposition, ett nytt förslag om älgförvaltning. Till grund för propositionen ligger Maria Norrfalks utredning som presenterades i somras. Bernt Lindqvist kallar förslaget en katastrof.
  – Det är skenbart att skogsägare skulle få mer makt, säger han.
  Enligt utredningen ska licensjakten försvinna och älgförvaltningen föras ner på lokal nivå. Jakten ska ske inom älgskötselområden som ska ingå i större älgförvaltningsområden och systemet ska vara enhetligt för hela Sverige.

  Ett älgförvaltningsområde ska omfatta en egen älgstam och dessa områden ska ha styrelser med fler markägare än jägare. För den som inte vill vara med i en jaktsamverkan återstår jakt på älgkalv under fem dagar.

  Men Bernt Lindqvist är alltså inte särskilt imponerad över förslaget. Han påpekar att 1789 fick bönderna tillbaka jakträtten. Det som nu sker är den mest genomgripande förändringen sedan dess – nu i negativ bemärkelse. Visserligen kommer äganderätten att finnas kvar men inte förfoganderätten, enligt Bernt Lindqvist.
  – Man försöker legitimera olagligheten genom ett diffust kollektivsystem. Det är oerhört allvarligt.

  Bernt Lindqvist tror att de problem som nu finns inom en del viltvårdsområden, där markägare känner sig överkörda av jägare, kommer att sprida sig till hela landet.

  Utredningens förslag innebär i princip viltvårdsområden, enligt Bernt Lindqvist som efterlyser en konsekvensanalys.

  Synpunkterna på utredningen har varit många och flera av remissinstanserna har framfört kritiska åsikter. Alla håller inte med Bernt Lindqvist.

  Svenska Jägareförbundet har påpekat att det bör vara lika många jägare som markägare i förvaltningsområdenas styrelser.
  Hur regeringens förslag ser ut vet vi om en dryg vecka.

  Birgitta Sennerdal

  Relaterade artiklar

  Till toppen