Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 juni 2019

  Juridik och ekobrott nya kompetenser i Skogsstyrelsens styrelse

  Regeringen har utsett en ny styrelse för Skogsstyrelsen. Bland annat blir en jurist samt en tidigare generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten nya styrelsemedlemmar.

  Bild 1/2 FOTO: Mostphotos
   Herman Sundqvist, generaldirektör, får ny ordförande och tre nya ledamöter till Skogsstyrelsens styrelse.
  Bild 2/2 Herman Sundqvist, generaldirektör, får ny ordförande och tre nya ledamöter till Skogsstyrelsens styrelse. FOTO: Rolf Segerstedt

  Ny ordförande för Skogsstyrelsens styrelse blir juristen Mats Wiberg, som efterträder jägmästaren Marie Larsson Stern. Mats Wiberg är för närvarande rättschef på Statens fastighetsverk och har tidigare varit expeditions- och rättschef på både regeringskansliet och landsbygdsdepartementet.

  ”Det är ett väldigt spännande uppdrag och jag känner mig hedrad att ha fått förtroendet från regeringen. Jag har i en tidigare anställning jobbat med Skogsstyrelsen och skogspolitiska frågor vid dåvarande Jordbruks- och lantbruksdepartementet och det känns roligt att få återkomma till skogspolitiken”, säger Mats Wiberg i ett pressmeddelande.

  Särskilt lämpad

  ”Jag är väldigt glad över att rättschef Mats Wiberg har åtagit sig att leda arbetet i styrelsen som ordförande. Hans kompetenser inom juridik, förvaltning och de areella näringarnas speciella förutsättningar gör honom särskilt lämpad för uppgiften”, kommenterar landsbygdsminister Jennie Nilsson.

  Nya i styrelsen blir också Eva Håkansson Fröjelin, senior konsult och tidigare generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten, Maria Mindhammar, överdirektör på Arbetsförmedlingen och Lisa Sennerby Forsse, före detta rektor på Sveriges lantbruksuniversitet.

  Kvar i styrelsen sedan tidigare blir Mikael Karlsson, docent på Kungliga tekniska högskolan, Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden och Anna Furness, VD för Skogsentreprenörerna. I styrelsen ingår också Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

  Höga förväntningar

  Försvinner från styrelsen gör Pär Lärkeryd, VD Norra Skogsägarna, och Katarina Eckeberg, professor i statsvetenskap vid Umeå Universitet. Tomas Kåberger, professor och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, ingick också i Skogsstyrelsens styrelse fram till våren 2018 då han entledigades från uppdraget på egen begäran.

  Till sajten Altinget uppgav han att orsaken till avhoppet var att han åtagit sig ett tidskrävande uppdrag för Klimatpolitiska rådet, men det föregicks också av att han i ett brev riktat skarp kritik mot hur Skogsstyrelsens lednings hade hanterat frågan om fjällnära skog.

  ”Det är en mycket kompetent samling kvinnor och män som nu har i uppdrag att lotsa Skogsstyrelsen in i framtiden. Jag har höga förväntningar på att de ska verka för en god ledning och styrning av myndigheten”, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

  Den nya styrelsen tillträdde den 1 juni och beslutet gäller för kommande tre åren.

  Relaterade artiklar

  Till toppen