Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 april 2018

  Tomt på lagret – maskinjätten jagar begagnat

  Suget efter begagnade skogsmaskiner är stort. Så stort att svenska John Deere har börjat annonsera i tidningar för att få in fler maskiner.

  – Vårt lager av begagnade maskiner har aldrig varit så lågt som nu, säger Dieter Reinisch, informationsansvarig på John Deere till ATL.

   Skördaren 1170E är en av de begagnatmodeller som är hett efterfrågade bland John Deeres kunder.
  Bild 1/2 Skördaren 1170E är en av de begagnatmodeller som är hett efterfrågade bland John Deeres kunder. FOTO: Hannes Frigard
   Begagnade skogsmaskiner i mellanstorlek är en bristvara för John Deere, skotaren 1510E är en av dem.
  Bild 2/2 Begagnade skogsmaskiner i mellanstorlek är en bristvara för John Deere, skotaren 1510E är en av dem. FOTO: Hannes Frigard

  Det är framför allt begagnade skotare av modellen 1510 och skördare av modellerna 1170 och 1270 som saknas.

  – Vi får helt enkelt inte in inbytesmaskiner i den takt som vi önskar, det finns en stor efterfrågan på skogsmaskiner i mellanstorlek just nu. Vi har tvingats tacka nej till kunder för att vi inte har maskiner inne, förklarar Dieter Reinisch, informationsansvarig för John Deeres skogsmaskiner i Sverige.

  Bristen på begagnade skogsmaskiner har blivit allt mer påtaglig För John Deere under det senaste halvåret.

  – Det är både svenska och utländska kunder som jagar maskiner just nu, de är ute efter både nytt och begagnat, säger Dieter Reinisch.

  Ryssland växer

  De utländska köparna finns främst i Polen, Tjeckien och Tyskland, men även Spanien och Portugal visar intresse.

  – Ryssland går också bra, de har nu gått om Sverige som vår enskilt största marknad, fortsätter Dieter Reinisch.

  Svenska John Deere har sålt många nya skogsmaskiner, men Dieter Reinisch har noterat att företaget ändå inte riktigt får in lika många inbyten som tidigare.

  – Det kan betyda att det finns fler aktörer som suger upp de begagnade maskinerna innan de når oss, påpekar han.

  Tidigare har också lagret av begagnade skogsmaskiner varit större.

  – De senaste åren har vi haft en bättre balans mellan nytt och begagnat och det märks nu när efterfrågan har ökat. Sedan har det också varit en del stormar i södra Europa vilket har lett till att vi säljer allt fler begagnade maskiner också dit. På den tiden när vi hade ett överskott av begagnade maskiner så var det viktigare för oss att exportera. Det är det ännu, men vi hade kunnat sälja mer även på den svenska marknaden som det är just nu. Vi försöker prioritera svenska kunder om vi kan, säger Dieter Reinisch.

  Annonserar efter inbyten

  För att råda bot på maskinbristen har John Deere valt att efterlysa fler skogsmaskiner via tidningsannonser.

  – De som funderar på att byta maskin får gärna höra av sig så kan vi räkna på ett inbyte. I grunden är det ju ett trevligt problem att begagnade skogsmaskiner är så efterfrågade. Det ger också våra kunder trygghet, de får avsättning när de köper nytt, säger Dieter Reinisch.

  LÄS OCKSÅ: Allt fler väljer kransspetsstyrningLÄS OCKSÅ: Dragkamp om virket i skogenLÄS OCKSÅ: Så mycket har snön bromsat i skogen LÄS OCKSÅ: Smart att jämföra kostnader för nytt och gammalt

  Relaterade artiklar

  Till toppen