Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 1 september 2020

  John Deere Forestry hårdbantar – 190 anställda berörs

  Uppsägningar och korttidspermitteringar kan bli aktuellt när John Deere Forestry ska minska sin verksamhet i Finland.

  FOTO: FLPA/REX/Shutterstock/TT

  190 av John Deere Forestrys 760 anställda i Finland berörs av de förändringar som ledningen planerar. Det kan handla om både uppsägningar och förändrade arbetsuppgifter.

  Enligt Henrik Johansson på John Deere Forestry i Sverige handlar det om en anpassning av personalstyrkan till kommande försäljningsvolymer.

  – Samtidigt som vi givetvis vill behålla så många som möjligt. Och vi vill hitta en så bra lösning som möjligt för när det vänder vet vi att det inte är lätt att hitta kompetent personal.

  Coronapandemin har satt sina spår när det gäller orderingången på de flesta marknader. En av ljuspunkterna för John Deere är dock den svenska marknaden.

  – Här tuffar det på bra, säger Henrik Johansson.

  På Komatsu Forest med 1 400 anställda över hela världen och huvudkontor i Umeå vill ledningen inte säga om det kan bli aktuellt med liknande åtgärder. De korttidspermitteringar som genomfördes i samband med utbrottet av covid-19 kommer att ligga kvar till och med september.

  – Hur det blir sedan är för tidigt att uttala sig om. Vi har fått både positiva och negativa signaler, säger bolagets presschef Annelie Persson.

  Går åt andra hållet

  På EcoLog i Söderhamn finns det dock inga planer på att permittera personal.

  – Tvärtom, vår orderstock ökar hela tiden och igår hade jag anställningsintervjuer så här är det åt andra hållet, säger säljchefen Mikael Frimodig.

  – Visst har det varit tufft. Men hade det varit ett normalt år skulle sammanslagningen med Gremo fått oss att gå på knäna.

  Nu har det arbetet fått ta de resurser som behövts. Efter årsskiftet ska det mesta av produktionen vara integrerat, enligt Mikael Frimodig.

  Carl-Henrik Hansson är vd för Ponsse Sverige. Enligt honom finns det inga liknande planer för deras tillverkning i Finland.

  – Det är klart att vi påverkats av pandemin och alla kurvor pekar inte spikrakt uppåt. Fast det ser rätt okej ut just nu.

  Om det blir några liknande åtgärder för Ponsses del avgörs troligen de närmaste månaderna.

  – Blir det några åtgärder så blir de sannolik marginella. Men jag har inte full insyn.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen