Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 29 augusti 2018

  Största vinsten på tio år för JGA sågverk

  Tack vare en urstark konjunktur och svarta timmerstockar kommer familjeägda sågverket JGA att göra sin största vinst på 10 år.

  Grundarens barnbarn Ing-Marie, 67, laddar diskmaskinen på köket på JG Anderssons Söners sågverk i Linneryd. Hennes son Magnus, 32, och hans syssling Claes, 37, som nyligen tagit över driften av koncernen, sitter vid kaffebordet i intervju med ATL med anledning av det kommande 90-årsjubileumet.

  Och det är en vital 90-åring. Förra året omsattes 670 miljoner kronor och vinsten blev 30 miljoner kronor. Och i år blir det ännu bättre.

  – I år går det inte sämre i alla fall, det får man säga. Vi är nöjda, har god draghjälp av en mycket bra konjunktur för sågade och hyvlade trävaror med den byggnation som sker både i Sverige och våra exportmarknader, säger Claes Andersson, koncernchef.

   Claes Andersson, vd, och Magnus Ragnarsson, personalchef är den fjärde generationen som leder det 90-åriga sågverket JGA i småländska Linneryd.
  Claes Andersson, vd, och Magnus Ragnarsson, personalchef är den fjärde generationen som leder det 90-åriga sågverket JGA i småländska Linneryd. FOTO: Torbjörn Esping

  Produktionsrekord

  Sågverket norr om Tingsryd slog produktionsrekord förra året med 200 000 kubikmeter sågade trävaror. Och med den urstarka konjunkturen är målet att såga lika mycket i år.

  Då hjälper det att JGA har investerat 25 miljoner i en ny sortering efter sönderdelningen.

  – Det är nya maskiner och ny styrning, vi kan såga längre nu utan att det tar stopp, och enklare att bemanna, en person sköter båda sidorna, säger Magnus Ragnarsson, personalchef.

  Vinster används till investeringar

  De goda vinsterna just nu används för investeringar. Efter den nya sorteringen väntar en investering i fyra nya torkar nästa år. Det gäller att hänga med för att kunna njuta av ett framtida 100-årsjubileum. Fokus ligger på att kostnaderna för produktionen ska hållas nere.

  – Det kommer att finnas efterfrågan på de produkter vi tar fram, men det kommer att vara de sågverk som kan producera till en så låg kostnad som möjligt som kommer att vara framgångsrika, säger Claes Andersson.

  JGA sågar framförallt gran till konstruktionsvirke. 70 procent går på export till Storbritannien och Nederländerna och Polen, där efterfrågan på kvalitetsvirke stiger.

  – Det finns de som tror att man bara säljer de sämre kvaliteterna till de forna öststaterna men de produkter som vi säljer till Polen är samma kvaliteter som vi säljer i England, Holland och Sverige, säger Claes Andersson.

   Svart guld. Vattenlagret av timmer på JGA i Linneryd gör att sågen kan utnyttja högkonjunkturen maximalt
  Svart guld. Vattenlagret av timmer på JGA i Linneryd gör att sågen kan utnyttja högkonjunkturen maximalt FOTO: Torbjörn Esping

  Blöt höst, hård vinter och torr sommar

  Råvarubolaget JGA Skog, där också Skånetimmer ingår, hanterar 700 000 fastkubikmeter virke varje år. 375 000 kubikmeter sågas i Linneryd i en linje för normaltimmer och en för klentimmer.

  Många sågverk har det bekymmersamt med få tag i timmer i år efter en blöt höst, hård vinter och torr sommar med extrem brandrisk. Men i våras lyckades JGA få tag i så mycket timmer att man som vanligt kunde lägga upp ett stort vattenlager.

  – Trots den torra sommaren, som gjort det omöjligt att avverka i den takt som var planerat, så har vi inte haft några problem att dra igång sågverket efter semestern, säger Claes Andersson.

  Den 22 september är det öppet hus på det 90-åriga sågverket, som i Linneryd har 85 anställda.

  – Jag tror att vi är uppskattade som industri och arbetsgivare här i bygden. Vi är på vischan, sådana här orter lever på att det händer något i dem, säger Claes Andersson.

  LÄS OCKSÅ: Torkan stoppar avverkningarnaLÄS OCKSÅ: Skogsindustrin står emot globalt avmattad konjunktur

  O M Andersson AB

  Bolaget är döpt efter Olivia Matilda Andersson som var gift med grundaren Johan Gustaf Andersson, och som drev sågverket tillsammans med sönerna efter hans död.

  I koncernen ingår sågverket JG Anderssons Söner i Linneryd, JGA Emballage i Skruv, JGA Skog, Skånetimmer och Skånetimmer Bioenergi.

  O M Andersson ägs av två barnbarn från tredje generationen och sex barnbarnsbarn till Johan Gustaf och Olivia Andersson.

  Omsättning: 669 miljoner kronor

  Vinst: 30 miljoner kronor

  Anställda: 126 heltidsanställda.

  Produktion: 200 000 m3s

  Gran/fura: 85/15 procent

  Aktuellt : Sågverket firar 90 år med ett öppet hus på sågen i Linneryd den 22 september.

  Relaterade artiklar

  Till toppen