Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 november 2017

  Järnhandel ska komplettera byggvarorna

  På fem år har trä- och byggkoncernen Derome fördubblat både omsättning och antal anställda. Snabbast växer handeln med byggvaror, som nu ökar tempot ytterligare genom att komplettera med järnhandel.

  Från att en gång i tiden ha börjat med en mobil sågbänk hade Derome i fjol en omsättning på 5,5 miljarder kronor och knappt 1 500 anställda. Både företagets sågverks- och husverksamhet har vuxit snabbt de senaste åren, men allra snabbast har det gått för Byggvaror & Träteknik.

  Expanderar söderut

  – Vi har nog dubblat omsättningen på två år, och kommer fortsätta att växa, säger Johan Winroth, vd för Derome Byggvaror & Träteknik. I våras tog vi klivet nedanför Hallandsåsen och satsar nu på Sydsverige, fortsätter han.

   – Vi har vuxit i många år, det är ett naturligt inslag i företaget, säger Johan Winroth.
  – Vi har vuxit i många år, det är ett naturligt inslag i företaget, säger Johan Winroth. FOTO: Deromegruppen

  Satsningen omfattar köpen av sydsvenska bygghandelskedjan Bygg-Aktiv AB med tolv butiker, Pilkingtons tidigare fastighet i Landskrona som ska bli lager och distributionscenter samt industrihandelsbolaget IMAB med anläggningar i Halmstad och Helsingborg. Det sistnämnda lägger grunden för en ny satsning på järnvaror.

  Breddar sortimentet

  – Tidigare har byggarna har kommit till oss och köpt byggvarorna, men sen gått vidare till konkurrenterna för att köpa järnvaror. Nu kommer de kunna köpa allt hos oss, samtidigt som vi breddar med ett nytt kundsegment – industri.

  Total har Derome nu 37 byggvarubutiker i Väst- och Sydsverige. Initialt ska fem av dem få ett fullskaligt sortiment av både bygg- och järnvaror, medan övriga butiker får en breddning av nuvarande järnvarusortiment.

  Nyanställningar

  Med köpet av Bygg-Aktiv utökades Deromes personal med cirka 100 personer, men företaget kommer ändå behöva nyanställa över 100 personer.

  – Till distributionslagret i Landskrona behövs 40 personer och till den nya bygg- och järnbutiken där ytterligare 10. Till butiken i Malmö behövs 20 personer och vi kommer även att stärka upp på övriga orter, säger Johan Winroth.

   Satsningen på södra Sverige innebär också att Deromes egna åkeri utökas med 10 kranbilar som ska cirkulera med leveranser i Skåne.
  Satsningen på södra Sverige innebär också att Deromes egna åkeri utökas med 10 kranbilar som ska cirkulera med leveranser i Skåne. FOTO: Deromegruppen

  Byggvaror & Träteknik var redan i fjol den största divisionen inom Derome med en omsättning på 2,2 miljarder kronor av koncernens totala omsättning på 5,5 miljarder. Enligt Johan Winroth är målet för Byggvaror & Träteknik att fortsätta växa snabbt, till en omsättning på 4,5 miljarder kronor 2022.

  Mer handel

  Finns det något ifrågasättande internt över att handelsdelen tar över i en koncern med starka rötter inom sågverksamhet?

  – Nej, inte alls faktiskt. Det är en medveten strategi och en naturlig utveckling.

  Är det risk för växtverk?

  – Vi skulle vara naiva om vi inte insåg att det finns risk för växtverk. Men vi har full respekt för svårigheterna och är ödmjuka inför det. Vi har vuxit i många år, det är ett naturligt inslag i företaget, och vi har ett fantastiskt engagemang i hela organisationen där alla är taggade och jobbar mot en tydlig affärsidé.

   Det nya lagret i Landskrona på 21 000 kvadratmeter, plus 6 000 kvadratmeter i tält, blir navet i Deromes logistik för bygg- och järnhandeln i södra Sverige.
  Det nya lagret i Landskrona på 21 000 kvadratmeter, plus 6 000 kvadratmeter i tält, blir navet i Deromes logistik för bygg- och järnhandeln i södra Sverige. FOTO: Deromegruppen

  Deromegruppen

  2016 hade Deromegruppen en omsättning på 5,5 miljarder kronor och knappt 1 500 anställd, vilket var en fördubbling jämfört med 2012. Vinstmarginalen för de senaste fem åren har legat mellan 4 och 7 procent.

  Derome Byggvaror & Träteknik

  Byggvaror och Träteknik omsatte 2016 2,2 miljarder kronor och hade 764 anställda. Vinstmarginalen 2016 och 2015 var 8,1 respektive 6,6 procent. Fyra år i rad har Byggvaror & Träteknik kvalat in som Superföretag i Veckans Affärers sammanställning. Det innebär högt ställda krav på tillväxt, lönsamhet och avkastning och bara någon tiondels promille av Sveriges företag klarar kraven.

  Derome Timber

  Timber omsatte 2016 1,7 miljarder kronor och hade 295 anställda. De senaste fem åren har vinstmarginalen varierat mellan 1 och 6 procent.

  Källa: Alla Bolag

  LÄS MER: Derome säljer Södra-virkeLÄS OCKSÅ: Derome expanderar inom bygghandelLÄS ÄVEN: Så ser du om den fruktade tallsvampen drabbat din skogPREMIUM: Derome bygger ny husfabrik

  Relaterade artiklar

  Till toppen