Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 februari 2016

  Jakthundar värst drabbade

  Minst 40 hundar drunknar varje år i Sverige. Värst drabbas jakthundar.

  Det är försäkringsbolaget Agria som sammanställt statistiken. Under åren 2013-2015 har 120 hundar rapporterats drunknade men bolaget tror att det också finns ett stort mörkertal då alla hundar inte är försäkrade.

  Drunkningsfallen är spridda över landet men de högsta siffrorna noterades för Kronoberg förra året då minst sex hundar drunknade.

  Jakthundar är de hundar som drabbas värst enligt statistiken men även små sällskapsraser som papillon och fransk bulldogg finns i materialet.

  Svåra att skydda

  De flesta drunkningsolyckorna inträffar på vintern när hundar går genom isen.

  – Tyvärr är det svårt att skydda hundar som springer lösa i skog och mark under vintersäsongen. Andra tider på året kan däremot en skyddsväst med inbyggd flytväst eller en vanlig hundflytväst avgöra om hunden klarar livhanken, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria.

  Locka tillbaka

  Det kan vara svårt att rädda en hund som hamnat i en vak. Det är också lätt att få panik som hundägaren om hunden ger sig ut på en svag is.

  – Spring aldrig efter hunden ut på isen, den kanske bär hunden men är inte tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark. På skridskoturen är det säkrast att utrusta hunden med en sele och en lång lina, säger Patrik Olsson.

  Om olyckan är framme

  Om hunden hamnat i vattnet och blivit nedkyld är det viktigt att torka den torr och inte enbart linda in den i filtar. Det kan få motsatt effekt.

  Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra att den rör på sig.

  Rådgör alltid med veterinär om hunden visar tecken på försämrat hälsotillstånd.

  Källa: agria.se

  Relaterade artiklar

  Till toppen