Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 september 2016

  Trofébilder på döda djur stoppas i medier

  Flera dagstidningar avstår från att lägga ut trofébilder på nedlagda älgar.

  Norran har tagit beslut att inte publicera jaktbilder på nedlagda älgar och andra djur. Norrans chefredaktör, Marcus Melinder säger till tidningen Journalisten att han får många samtal från upprörda läsare som tycker att dessa bilder väcker anstöt, är obehagliga och groteska.

  Andra bilder av jakt

  — Jag har förståelse för den reaktionen och därför är det inte svårt för mig att välja bort just den bilden av jakten. Vår svenska jakt har så många andra bilder än trofébilder på döda djur, säger han till tidningen.

  Marcus Melinder jämför beslutet kring bildpubliceringen med samma försiktighet som tidningen iakttar vid andra sammanhang då det handlar om döda djur, exempelvis vanvård.

  ­­Norrbottens-kuriren säger å sin sida att tidningen måste tänka på att den är just en morgontidning och att läsaren då inte vill ha en död älg på förstasidan, medan Norrländska Socialdemokraten, NSD, medvetet undvikit trofébilder om det inte varit synnerliga skäl till en sådan publicering.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen