Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 februari

  På jakt med fyra generationer terriers

  Hjortkvarn.

  Det började med en blandrasterrier 2006 och Philip Thelin var fast. I dag jagar han med fyra generationer – och ursprungstiken, 14 år gammal, hänger fortfarande med.

   Stammödrarna Dagny och Stina lade grunden till Philip Thelins såthundar. ”Jag har prövat många hundraser men kommer hela tiden tillbaka till de här”, säger han.
  Stammödrarna Dagny och Stina lade grunden till Philip Thelins såthundar. ”Jag har prövat många hundraser men kommer hela tiden tillbaka till de här”, säger han. FOTO: Mari Nälsén

  Det regnar ordentligt i Hjortkvarn i södra Närke när det vankas klövviltsjakt. Det är ett par plusgrader och det är fortfarande mörkt när passkyttarna smyger ut på pass. Hund­förarna väntar en stund innan de tassar in i området och släpper hundarna. Då har redan den första flocken med dovvilt siktats.

  Philip Thelin stryker kopplen av sina två terrier Siv och Signe och de far i väg mellan granarna. Det tar inte många minuter innan vi har fullt drev framför oss. Det verkar vara femåriga Siv som driver något, troligtvis vildsvin, eftersom det är det hon föredrar om hon får välja.

  Någonstans i såten smäller ett skott, jakten är i gång.

  Lyckad blandning

  Det var Philip Thelins far som köpte den första terriertiken Dagny, en blandning av tysk jaktterrier och jack russell terrier.

  Hon visade sig vara en riktigt duktig såthund, som inte bara satte fart på viltet under jakten utan också var en fantastisk sällskapshund som var lika nöjd med att ligga i soffan framför teven.

  – Många terrier är duktiga jakthundar men kanske inte väldigt trevliga som sällskapshundar. För oss har det varit minst lika viktigt att de ska fungera inomhus, säger Philip Thelin.

   Första såten avklarad och 12 vilt ligger. Hundförarna är på väg till bilen för att byta kläder och hundar.
  Första såten avklarad och 12 vilt ligger. Hundförarna är på väg till bilen för att byta kläder och hundar. FOTO: Mari Nälsén

  Det skälls på flera håll när hundförarna avancerar framåt i såten, och bland smågranar framför dem. Plötsligt får Signe upp en hind som tar vägen förbi och går bakåt med en skallande terrier efter sig.

  – De brukar hålla i upp till en kvart ungefär innan de släpper, förklarar Philip Thelin.

  Bra egenskaper

  Efter Dagny ville familjen ha en likadan hund, och det fanns även andra intresserade jägare som ville ha en valp med Dagnys egenskaper.

  – Vi letade efter en bra hanhund. När vi fann den rätta parades Dagny och på den vägen är det, berättar Philip Thelin.

  Men att föda upp blandrashundar kan vara ganska kontroversiellt.

  – Vi har valt att avla på individer som har haft god jaktlust kombinerat med ett väldigt trevligt psyke och inte alltid rasenligt, berättar Philip Thelin som flera gånger fått ta emot kritik för sin avel.

   Stina lyssnar uppmärksamt efter hjortar i skogen. Hon är en erfaren dam som vet att väntan lönar sig.
  Stina lyssnar uppmärksamt efter hjortar i skogen. Hon är en erfaren dam som vet att väntan lönar sig. FOTO: Mari Nälsén

  Första såten är avblåst och det har skjutits både hjort och vildsvin. Hundarna har kommit tillbaka och de torkas och får på sig täcken in­nan de stoppas in i bilarna. Efter en kort biltur är det snart dags igen. Ur bilen hoppar 14-åriga Dagny och hennes dotter Stina ivrigt. De gläfser i kopplen, jaktlusten är det inget fel på.

  – Det är det som är så fantastiskt med de här hundarna, de har stor jaktlust men ligger lika gärna och sover i sängen hos min lilla son, säger Philip Thelin.

  Driver rutinerat

  Uppe på en tallås släpper han Stina och Dagny. Dagny har under åren skaffat sig erfarenheter och hoppar vigt upp på stenar och vädrar efter vilt. När ett skott hörs en bit bort gör hon en rusning åt det hållet och försvinner in i en tät ungskog, och plötsligt börjar hon driva högt och gällt. Ett hundratal meter bort skallar Stina på ett annat djur.

  – I de här markerna är det troligtvis dovhjort, tror Philip Thelin.

  Håller sig framme

  Det stämmer: vi hinner bara några meter in i ungskogen innan det brakar till och en dovhind passerar på några meter med en skallande terrier ett 20-tal meter bakom. Någon minut senare går den i pass för Per Thelin, Philips pappa. Dagny är snabbt framme och luggar lite i hinden och visar att gammal är äldst i alla lägen.

   Mohammad Roodbari, Oskar Björling och Philip Thelin sammanfattar såten.
  Mohammad Roodbari, Oskar Björling och Philip Thelin sammanfattar såten. FOTO: Mari Nälsén

  Jakter av det här slaget med små såtar och väldigt gott om vilt upplever inte Philip Thelin hemma i Småland där han jagar till vardags. Men även där passar terrierna bra.

  – Det är det som är så bra med de här hundarna, de är liksom bra till all typ av klövviltsjakt, säger han.

   Dagny, 14 år, undersöker viltet.
  Dagny, 14 år, undersöker viltet. FOTO: Mari Nälsén

  Philip Thelin

  Ålder: 28 år.

  Bor: Ljungby.

  Familj: Sambon Sabina och sonen William, 1 1/2 år.

  Yrke: Kvalitetstekniker.

  Hundarna

  Dagny, 14 år: Stammor. 50/50 jack russell och tysk jaktterrier.

  Stina, 8 år: Dagnys dotter. 25 procent tysk jakt­terrier, jack russell terrier, borderterrier respektive lakelandterrier.

  Siv, 5 år: Stinas dotter. 50 procent borderterrier. Övriga raser: tysk jaktterrier, jack russell terrier, lakelandterrier och fieldterrier.

  Signe, 2,5 år: Sivs dotter. 50 procent tysk jaktterrier, 25 procent borderterrier samt jack russell terrier, lake­land­terrier och fieldterrier.

   Jaktlusten är stor men inomhus ligger de små hundarna gärna i soffan och leker med småbarnen.
  Jaktlusten är stor men inomhus ligger de små hundarna gärna i soffan och leker med småbarnen. FOTO: Mari Nälsén

  De olika raserna:

  Tysk jaktterrier har sitt ursprung i Tyskland. Den är en mångsidig jakthund, inte bara som grythund utan även som kortdrivande hund på klövvilt och som ställande hund på vildsvin.

  Jack russell terrier är en hundras med ursprung i England men med Australien som officiellt hemland. Den är en ras som ofta förknippas med grytjakt.

  Lakelandterrier härstammar från England. De flesta är i dag sällskaps- och familjehundar, men deras arbetslust gör att de även passar som jakthundar. Lusten att söka och spåra är stor.

  Borderterrier uppstod i Border district, där England och Skottland möts. Rasen är främst en grythund, men är också populär som stötande/kort­drivande hund.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen