Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 juni 2018

  Jägarförbundet: ”Vargförvaltningens sista dödsryck”.

  Naturvårdsverkets beslut att stoppa licensjakten på varg nästa vinter stöter på hård kritik. – Att stänga dörren för licensjakt på varg – i en tid då eventuellt illegal jakt börjar begränsa stammens storlek – är som att försöka släcka en eld med tändvätska, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson.

   ARKIVBILD. Det blir ingen licensjakt på varg nästa vinter.
  ARKIVBILD. Det blir ingen licensjakt på varg nästa vinter. FOTO: Jens C Hilner/Mostphotos

  Under torsdagen stod det klart att det inte blir någon licensjakt på varg nästa vinter. Detta efter att Naturvårdsverkets inventering av vargstammen visat att det finns 305 vargar i Sverige, vilket ligger precis över gränsen för det antal individer som verket anser krävs för att stammen ska vara livaktig.

  Svenska Jägareförbundet, som länge har kritiserat den svenska rovdjurspolitiken, är kritiska till beslutet.

  – Misskötseln av vargförvaltningen har pågått så länge att det bara finns ett sätt som kan återvinna förtroendet. Och det är vårt förslag om en så liten vargstam som möjligt, med maximalt 150 individer. Vi kan inte låta byråkraters oförmåga sabotera viltförvaltningen och skapa grogrund för illegal jakt, säger Torbjörn Larsson, ordförande för Svenska Jägarförbundet.

  Hög inavelsgrad

  Riksdagen har tidigare beslutat att antalet vargar i Sverige bör ligga mellan 170-270 individer, men den siffran justerades senare upp till 300 individer, eftersom stammens höga inavelsgrad anses minska dess livskraft.

  – Jag förstår varför Naturvårdsverket har tagit det här beslutet och jag tror att den inventering som har gjorts stämmer ganska väl. Men att ha en licensjakt på varg är jätteviktigt för att behålla en acceptans för den politik som förs, säger Gudrun Haglund-Eriksson, ordförande för Svenska fåravelsförbundet till ATL.

  Återangrepp kräver åtgärd

  Gudrun Haglund-Eriksson driver ett lantbruk med lammproduktion tillsammans med sin man. För henne och många av de 2 600 medlemmarna i Fåravelsförbundet är dock frågan om skyddsjakt än viktigare än den om licensjakten.

  – När vi har individer som gör återangrepp, då måste myndigheterna stå till hjälp. I dag fungerar skyddsjakten bra på många håll – men inte i alla länsstyrelser. Så länge vi har rovdjur måste samhället stå upp för oss som drabbas. Vi ansvarar för djuren i hagen – och staten för dem som är utanför, säger Gudrun Haglund-Eriksson.

  LÄS MER: Ingen vargjakt nästa årLÄS MER: Ökad tjuvjakt på vargLÄS MER: Många emot skyddsjakt på varg

  Läs mer om

  Till toppen