Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 december 2018

  Jägaren som är vildsvinens skräck

  Ringamåla

  Jägaren Alf Blåder är Blekinges svar på Obelix. Varje dag jagar han och äter vildsvin. Något som uppskattas av traktens lantbrukare som gärna anlitar honom för att skydda sina grödor.

   Jägaren Alf Blåder jagar dagligen och fäller ett 70-tal vildsvin per år.
  Jägaren Alf Blåder jagar dagligen och fäller ett 70-tal vildsvin per år. FOTO: Johan Joelsson

  Ett stilla regn faller över den smala grusvägen. Ljudet av skällande jakthundar tilltar i styrka. I en skogsdunge ligger en gård och ett rött uthus. Skinn och horn på väggarna vittnar om att jag har kommit rätt. Alf Blåder möter upp med ett leende och visar mig in i kylrummet där två präktiga skogsgrisar hänger från krokar i taket.

  – Mitt intresse för vildsvin väcktes i början av 90-talet när min hund för första gången fick tag på vildsvin och jag undrade vad det var för konstigt djur. Sen dess har det bara ökat. Nu är det mer som ett jobb, att minska stammen som är oerhört stor för tillfället, säger han.

  Jagar varje dag

  Alf Blåder sätter på sig plasthandskar och börjar flå det ena vildsvinet. Det gäller att hålla tempot uppe. För det dröjer inte länge förrän kylrummet fylls på med nya svin.

  – Jag jagar mer eller mindre varje dag. Och är jag inte ute i skogen är det vilt som ska tas om hand i slaktboden, säger han.

   Mycket kött blir det. Alf Blåder har fem frysboxar som är knökfulla med vildsvin.
  Mycket kött blir det. Alf Blåder har fem frysboxar som är knökfulla med vildsvin. FOTO: Johan Joelsson

  Sedan Alf Blåder började med vildsvinsjakt för 20 år sedan har hundratals grisar fått sätta livet till. Kanske upp mot ett tusental. Det Alf Blåder inte vet om vildsvinsjakt är inte värt att veta. Men jakten, som ofta sker kvälls- eller nattetid, kräver minutiös planering.

  – Det är ett fantastiskt vilt, klipskt och svårjagat. Det är inte bara att gå ut och tro att man kan skjuta ett vildsvin. Det krävs ordning och reda, annars får man knappt se dem, säger han.

  Anlitas av lantbrukare

  Trots hans enträgna arbete fortsätter stammen att växa. Vildsvinen skapar stora problem för lantbrukare som gärna anlitar Alf Blåder för att hålla de hårdbökande grisarna i schack.

  – Fler och fler hör av sig. Faktum är att varje bortskjuten gris leder till en sparad slant för bönderna. Det finns till och med de lantbrukare som betalar 300 kronor per gris, säger han.

   Alf Blåder visar upp skinnet från rekordgalten som vägde 218 kilo.
  Alf Blåder visar upp skinnet från rekordgalten som vägde 218 kilo. FOTO: Johan Joelsson
   Köttet från monstergalten blev korv, 900 stycken närmare bestämt.
  Köttet från monstergalten blev korv, 900 stycken närmare bestämt. FOTO: Johan Joelsson

  Alf Blåder anser att det krävs förändringar i lagstiftningen för att vi ska få bukt med den växande stammen. I dag är det förbjudet för jägare att sälja sitt vildsvinskött direkt till konsument. Något Alf Blåder menar måste ändras för att problemen inte ska eskalera.

  – Givetvis ska köttet lämnas in till en opartisk trikinbesiktning. Men sen borde det vara fritt fram för jägaren att sälja det. Både LRF och jägarkåren är överens. Det hade skapat ett stort intresse och fått ned stammen till en rimlig nivå. Staten måste ta sitt ansvar, säger han.

  ”Fler borde få ta del av det”

  Vi går ut i ett förråd och Alf Blåder visar upp tre av sina fem till bredden fyllda frysboxar. Han lyfter på locket och tar upp styckdetaljer, korvar och isterband från vildsvin.

  – Vi köper inget kött i dag. Det blir ju vildsvin. Det är ett fantastiskt kött och det går att göra så mycket av det. Jag tycker att fler borde få ta del av det, säger han.

   Alf Blåder förädlar en del av vildsvinsköttet, här syns korvar och isterband.
  Alf Blåder förädlar en del av vildsvinsköttet, här syns korvar och isterband. FOTO: Johan Joelsson

  Under sina 20 år som vildsvinsjägare har Alf Blåder varit med om rad strapatsartade upplevelser. Men det finns ett tillfälle som etsat sig fast för alltid.

  – Jag och min fru skulle fira bröllopsdag i ett jakttorn. Då kom rekordgalten. Det var den första gris jag sköt och den vägde 218 kilo. Det blev inte så mycket festande och firande den kvällen. Jag fick ta hand om köttet och var inte klar förrän på morgonen, säger han och ler.

   Bössan, en finsk Tikka kaliber 6,5, har hängt med sedan 1978.
  Bössan, en finsk Tikka kaliber 6,5, har hängt med sedan 1978. FOTO: Johan Joelsson
   Alf Blåder har sparat de femton centimeter långa betarna från rekordgalten.
  Alf Blåder har sparat de femton centimeter långa betarna från rekordgalten. FOTO: Johan Joelsson

  Vildsvin

  Vildsvin (Sus scrofa) är ett partåigt hovdjur vars ursprungliga utbredningsområde sträckte sig från västra Europa till Sydostasien. Idag har vildsvinet en nästan världsvid utbredning. Galten är mellan 150 och 180 centimeter lång och 70 till 100 centimeter hög. Suggorna är betydligt mindre. Medan galtarna kan väga upp till 225 kilo ligger suggorna på mellan 70 till 140 kilo.

   

  Vildsvinsjakt

  Vildsvin får jagas med Klass 1-vapen och med enpipigt hagelgevär. Vildsvinet är lovligt att skjuta året runt förutom perioden 15 februari till 15 april då endast årskultingar är lovliga. Kultingförande suggor är fredade året runt. Enligt en utredning från Naturvårdsverket bör vildsvinen jagas hårdare.

   

  Alf Blåders vilda köttbullar

  Varje jul gör Alf Blåder en rad olika viltköttbullar. Den i särklass mest populära köttbullen består av vildsvin och gås.

  Hacka gul lök.

  Blanda ned löken i lika delar vildsvinsfärs och gåsfärs.

  Salta och peppra.

  Blanda i lite ströbröd.

  Tillsätt dijonsenap, grädde och en äggula.

  Stek köttbullarna i smör tills de är genomlagade.

  Servera med valfritt tillbehör.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen