Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 augusti 2016

  Jägareförbundet får inte räkna rovdjur

  Jägareförbundet i Dalarna vill hjälpa länsstyrelsen att räkna rovdjur i länet men får nobben, uppger SVT Dalarna.

  FOTO: Länsstyrelsen Västmanlands län

  De senaste årens rovdjursinventering haltar i Dalarna. Det anser Jägareförbundet i Dalarna och erbjuder sig att hjälpa länsstyrelse med inventeringen. Inventeringen bygger på allmänhetens inrapportering av spår och vilt och observationerna ska sedan säkras av länsstyrelsens fältpersonal. Men resurserna hos länsstyrelsen har varit så begränsade att arbetet inte kunnat utföras på länge, anser förbundet.

  Brist på resurser

  – Länsstyrelsens fältpersonal har inte haft kapacitet att i vårt stora län kvalitetssäkra och bedöma spåren som rapporteras in, säger Thomas Björklund, Jägareförbundets ordförande, till SVT Dalarna.

  Erbjudandet som handlade om att utbilda jägare och markägare att kvalitetssäkra spår, togs inte emot. Länsstyrelsen tackade nej med motiveringen att en ny organisation håller på att sjösättas som ska tackla problemet med inventeringen.

  Allmänhetens observationer

  Det är delvis allmänhetens observationer som ligger till grund för hur många djur som får skjutas varje år och Thomas Björklund är skeptisk till om den nya organisationen klarar inventeringsarbetet bättre än den förra.

  – Det kommer att ta mycket längre tid nu än om man antagit vårt erbjudande, säger han.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen