Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 mars 2017

  "Jaga hackspetten med paintball i stället"

  I Årjäng föreslår politikerna att det ska skjutas paintball på vitryggiga hackspettarna i stället för att skapa åtgärdsprogram för bevarande.

  FOTO: Daniel Schützer

  Det är i ett yttrande över det nationella åtgärdsprogrammet som det kontroversiella förslaget läggs fram.

  Kommunstyrelsen skriver: ”För att påtala vilken orimlig påverkan programmet får, föreslår Årjängs kommun att samtliga åtgärder i programmet ersätts med paintballjakt så att hackspetten inte lägre är vitryggig.”

  Årjängspolitikerna var överens. Justerat och klart skickas nu remissyttrandet vidare till Naturvårdsverket. Det som en protest mot olika åtgärdsprogram eller konsekvenser som drabbar bland annat skogsbruket när artskyddet tillämpas.

  – Det är just vilka konsekvenser ett sådant här program får. Dels för enskilda skogsägare, som skulle bli tvingade att avsätta skogsarealer för hackspetten, vilket är ett intrång i äganderätten. Dels när vi vill bygga saker och blir stoppade. Vi får alltså ett tillväxtproblem, och med Värmland som har mycket skog blir det också en landsbygdsfråga, säger Årjängs kommunalråd Daniel Schützer, S, till Nya Wermlands-Tidningen.

  LÄS MER: Skogsägare vann i mål om bombmurkla

  LÄS OCKSÅ: Lavskrika i fokus efter bombmurkla

  Relaterade artiklar

  Till toppen