Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 december 2017

  ”Jag vill avverka min nyckelbiotop”

  En läsare kontaktade ATL med en oväntad fråga:

  – Skulle inte ni kunna publicera en lista med företag som köper virke från nyckelbiotoper? Jag letar köpare.

   Det är inte olagligt att avverka nyckelbiotoper, men man måste först ansöka om samråd med Skogsstyrelsen. Men att sälja virke kan bli svårt.
  Det är inte olagligt att avverka nyckelbiotoper, men man måste först ansöka om samråd med Skogsstyrelsen. Men att sälja virke kan bli svårt. FOTO: Mats P. Ostelius

  De senaste åren har miljörörelsen valt att helt enkelt hoppa av samarbeten och processer som de ansett dragit i väg åt fel håll. Naturskyddsföreningen har till exempel hoppat av certifieringen FSC, Skogsstyrelsens dialog om miljöhänsyn i skogsbruket, samverkansarbetet om nyckelbiotoper och även hotat att hoppa av det nationella skogsprogrammet.

  LÄS MER: Oro för höga kostnader vid certifiering

  Men det finns också skogsägare som kan tänka sig att hoppa av för att få som de vill.

  – Kan inte ni publicera en lista över företag som köper virke från nyckelbiotoper? Jag vill avverka min, säger en skogsägare i Mellansverige som kontaktat ATL.

  Dragkamp med Skogsstyrelsen

  Bakgrunden är en dragkamp som han haft med Skogsstyrelse i runt tio år.

  – Jag har vunnit vissa delsegrar. Men det finns en bit kvar som Skogsstyrelsen anser är en nyckelbiotop, men som jag själv tycker är dålig. Jag vill inte ha några pengar för skogsskydd, jag börjar bli till åren och vill avveckla mitt skogsägande. Men då måste jag först få klart det här med nyckelbiotopen.

  LÄS OCKSÅ: Dags att pricka in högsta virkespriset

  – Det är ju inte olagligt att avverka träden eller att köpa dem, men kan vara svårt att hitta köpare. I och för sig är jag medlem i Södra och om jag avverkar nyckelbiotopen ryker certifieringen. Men det spelar ju ingen roll när jag ändå ska göra mig av med skogen.

  Otydligt svar

  Han berättar att han kom på kant med Skogsstyrelsen redan från början.

  – Jag blev lurad så in i helvete för att jag inte kan reglerna. Jag lämnade in en avverkningsanmälan men fick bara ett muntligt svar eftersom det var brist på personal och pengar. De sa att jag kunde avverka och det var inte tal om några förbehåll. Men jag ville ha skriftligt på det och då kom ett brev som var så skickligt skrivet att ingen kunde säga om det var ett ja eller ett nej. Till slut ringde inspektorn från Södra till Skogsstyrelsen och frågade. Då fick han beskedet att det fanns en nyckelbiotop och att virket därför inte skulle gå att sälja.

  LÄS OCKSÅ: Plantering lika artrik som nyckelbiotop

  För några år sedan hade skogsägaren kontakt med ett sågverk som kunde tänka sig att köpa virket från nyckelbiotopen vid väg. Men när sågverket senare fick problem med ekonomin tyckte han att det var för osäkert att sälja dit, och nu letar han alltså nya köpare.

  – Kanske ska jag helt enkelt sätta in en annons, avslutar han.

  LÄS OCKSÅ: Bergvik säljer ut skogenLÄS OCKSÅ. Ekologiska plogpinnar blev lysande succéLÄS OCKSÅ: Nosen som fixar rovdjursersättning

  Tipsa oss!

  Köper du virke från nyckelbiotoper?

  Kontakta ATL och berätta vad du gör av timret och biprodukterna samt vilken marknad det finns för det sågade virket.

  Om du vill får du gärna vara anonym.

  Mejla på ulf.aronsson@atl.nu eller ring 08-588 367 44.

  Relaterade artiklar

  Till toppen