Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 november 2017

  ”Jag kan tänka mig att förvärva mer”

  Kristianstad, ATL

  Fredrik Skanse, 36, för traditionen från far och farfar vidare, som Sveriges största skogsägare. Han uppskattar kontinuitet men öppnar också för förändringar.

  Fredrik Skanse är Sveriges största privata skogsägare med över 18 000 hektar skog. Ett innehav som har gått i arv i familjen i tre generationer och som växt fram med tiden.

  – Mitt jobb nu är att se till att bedriva så bra och rationella skogbruk som möjligt, försöka optimera arronderingen och sedan får vi se vart det tar mig. Mina ambitioner är absolut att fortsätta med skogen, säger Fredrik Skanse.

  Mesta innehavet finns i Torsby

  Han träffar ATL på Kristianstads Automobil som är återförsäljare av Volvo i Nordöstra Skåne. Bolaget startades av farfar Allan Skanse 1969, har drivits av pappa Sören och där Fredrik Skanse i dag är vd.

  Skogen finns däremot i norra Värmland och allra mest i Torsby kommun där släkten Skanse också kommer från.

   Fredrik Skanse är Sveriges största privata skogsägare.
  Fredrik Skanse är Sveriges största privata skogsägare. FOTO: Olle Hallström

  Som liten tillbringade Fredrik mycket tid i Torsby och skogen var en naturlig del av hans barndom.

  – Jag var ute mycket i skogen tillsammans med pappa och farfar. Skogen betyder mycket för mig och jag är uppvuxen med den. Den är en stor del av familjens historia och en länk bakåt, säger han.

  LÄS MER: Så ser du om fruktade tallsjukan angripit din skog

  Skogen och affärer var ett ständigt samtalsämne i familjen under hela hans uppväxt men han beskriver det ändå som ”en utmaning” att ta över ansvaret för skogen som enda barn när pappa Sören hastigt gick bort för ett och ett halvt år sedan.

  – Även om jag inte startade från noll krävdes det mycket och hårt arbete för att komma in i allting. Jag hade ju en hygglig bild av hur det såg ut och jag visste ju hur farfar och pappa jobbade, säger Fredrik Skanse.

  Uppskattar långsiktigheten

  Det han har lärt sig uppskatta med tillgångsslaget skog är just stabiliteten och långsiktigheten.

  – Cyklerna är i princip en mansålder i Värmland. Det finns något tilltalande med det, säger han.

   ”Vi har gamla relationer med flera lokala entreprenörer som verkar i bygden sedan farfar och pappa och som jag fortsätter att använda”, säger Fredrik Skanse.
  ”Vi har gamla relationer med flera lokala entreprenörer som verkar i bygden sedan farfar och pappa och som jag fortsätter att använda”, säger Fredrik Skanse. FOTO: Olle Hallström

  Fredrik Skanse uppskattar att skogen numera tar cirka 20 procent av hans arbetstid. Den dagliga driften sköts i dag av en förvaltare, Tore Axelsson, samt en ekonomitjänst på plats i Torsby, anställda av Fredrik Skanse. Tore Axelssons jobb är att se över beståndet och planera in åtgärder.

  – Jag brukar vara uppe i Torsby åtminstone en gång per kvartal och gå ut och titta på skogen tillsammans med Tore. Vi gör en grov planering som han sedan finslipar och utför. Är det något som avviker i den dagliga driften ringer han mig, säger Fredrik Skanse.

  LÄS MER: Säljer skog för 75 miljoner

  Sådant som röjning, gallring och slutavverkning läggs ut på lokala företag.

  – Vi har gamla relationer med flera lokala entreprenörer som verkar i bygden sedan farfar och pappa och som jag fortsätter att använda, säger Fredrik Skanse.

  Öppen för markbyten

  Han säger att mycket kommer att vara sig likt och att generationsskiftet inte kommer att påverka skötseln av skogen. Synsättet med en inriktning på långsiktighet och viljan att bedriva ett rationellt skogsbruk förblir detsamma. Men det finns skillnader.

  – Jag försöker förbättra arronderingen och kommer att vara mer öppen för markbyten, där vi kan vara två vinnare. Jag kan också tänka mig att förvärva mer mark. Förutsatt att priset är rimligt, fastigheten har hygglig potential och arronderingen är rätt tittar vi gärna på den. Tore Axelsson känner den lokala marknaden och får ofta höra om det är något på gång, säger Fredrik Skanse.

  Tillväxten i beståndet beräknas till cirka 80 000 kubikmeter per år. Totalt uttag ska ligga runt 50 000-60 000 kubikmeter fördelat på både gallring och slutavverkning, där slutavverkningen ligger runt 30 000-40 000 kubikmeter.

  – Avverkning och gallring är en ständigt pågående diskussion. Inget är hugget i sten utan beror på hur marknaden ser ut, efterfrågeläget och prisbilden. Det är också viktigt att göra det mest rationella för att skogen ska må bra och växa, säger Fredrik Skanse.

  Dagens prisnivå tycker han är ”hygglig men ingen toppnotering”. Han tror att efterfrågan kan komma att öka och prisnivåerna kan stiga inte minst då det investeras i sågverken i trakten och kapaciteten byggs ut.

  Fredrik Skanse understryker samtidigt att prissvängningar under ett enskilt år inte påverkar hans långsiktiga strategi.

  – Det kan ju hända att vi gör ett större uttag enskilda år om priserna är bra för att ta det lugnt andra år. Min grundsyn är ändå att allt arbete måste vara långsiktigt och det påverkas inte av några års prisförändringar. Vi kommer att fortsätta jobba rationellt och ta beslut utifrån vad som är det bästa rent skogligt. Ungefär så ser kompassen ut, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Topplistan – svenskarna som äger mest skog

  Fredrik Skanse

  Ålder: 36 år.

  Familj: Sambo Maria, två pojkar 4 och 1,5 år.

  Bor: Kristianstad.

  Bakgrund: Civilekonom med inriktning på finansiell ekonomi och ekonomistyrning.

  Jakt: Jag har en dammig gammal jägarexamen som inte utnyttjas i dagsläget men ambitionen finns.

  Fritidsintresse: Familjen, träning, mat och om tid finns någon enstaka golfrunda.

  Det bästa med skogen: Min farfar Allan hade ett talesätt om skogen som på Torsbymål var ”blir dä int ida så blir det te möra å blir dä inte i möra så blir dä te vecka å blir dä inte te vecka så blir dä näst mån” det vill säga att äga skog handlar inte om snabba beslut och det är sällan eller aldrig panik, men effekterna av de beslut som fattas kan få mycket långtgående konsekvenser för skogens utveckling och värde under en livscykel. Sedan uppskattar jag lugnet och naturupplevelsen av att vistas i skogen.

  LÄS OCKSÅ: Pickupen som är VW:s nya guldkalvLÄS OCKSÅ: Snart kan skogsägare fota med drönareLÄS OCKSÅ: Ny prövning av infekterad fråga

  Relaterade artiklar

  Till toppen