Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 april 2017

  Stenhård konkurrens om timret

  TINGSRYD.

  Många skogsägare i stormdrabbade områden i södra Sverige blir rejält uppvaktade av sågverken just nu. "Jag får brev varje månad från inköpare", berättar Erika Henmalm Koch i Tingsryd i södra Småland.

  UPPDATERAD

   Erika Henmalm Koch, skogsägare och fastighetsmäklare i Tingsryd
  Erika Henmalm Koch, skogsägare och fastighetsmäklare i Tingsryd FOTO: Birgitta Sennerdal

  Stormarna Gudrun och Per förändrade landskapet i södra Småland. Där det tidigare var mörka skogar är det nu öppet och ljust, även om plantorna på stormhyggena förstås växer sig högre för varje år.

  Effekterna av stormarna har påverkat skogsägarna under tolv år och kommer att göra det under lång tid.

  Stormarna har gjort att många av dem inte har så mycket gammal skog att ta ner de kommande åren.

  Drabbats hårt av stormar

  Skogsägaren Erika Henmalm Koch utanför Tingsryd i södra Småland bor i ett område som drabbats hårt av stormar de senaste åren.

  Själv blev hon inte så hårt drabbad av Gudrun och Per. Förklaringen är förmodligen att hon avverkade en hel del åren före, eftersom hon köpte sin ena fastighet redan 1997 och behövde finansiera delar av köpet genom virkesförsäljning.

  Men stormen Gorm förra året tog en hel del träd, inte minst mycket löv, på hennes fastighet.

  ”Skönt att slippa”

  Den här säsongen har det inte varit några besvärliga stormar. När vi kör runt i hennes skog ser vi bara något enstaka stormfällt träd, som redan arbetats upp men inte körts ut än.

  – Det har varit skönt att slippa stormar den här vintersäsongen, för det gör ju att allt annat arbete i skogen sätts åt sidan, säger hon.

  Erika Henmalm Koch stannar bilen vid ett äldre bestånd med 80-årig granskog.

  Det är lite trolskt med härligt, mjuka mossbeklädda stora stenar mellan de höga träden. Hit tog hon deltagarna på den skogsdag som hennes mäklarfirma anordnade tillsammans med Vida Skog och Handelsbanken i höstas.

  – Då sa flera deltagare att det här är dags att ta ner, och det är det ju egentligen rent åldersmässigt. Men jag tycker om att ha det kvar och jag måste inte avverka det för ekonomins skull. Sen får man förstås göra en avvägning. Det är inte roligt om det blåser ner eller blir röta i beståndet, säger hon.

   Erika Henmalm Koch, skogsägare och fastighetsmäklare i Tingsryd
  Erika Henmalm Koch, skogsägare och fastighetsmäklare i Tingsryd FOTO: Birgitta Sennerdal

  Sågverken vill ha timret

  Att sågverken gärna skulle vilja köpa timret är dock uppenbart.

  – Jag tycker att jag får brev varje månad från någon inköpare i närområdet som vill köpa virke.

  Erika Henmalm Koch är fastighetsmäklare och fastighetsjurist, och hon märker även i det jobbet att det är stor efterfrågan på timmer.

  – När jag har en fastighet ute till försäljning ringer virkesköpare ibland och säger att de gärna köper timmer om köparen behöver avverka för att finansiera köpet.

  Inriktat på röjning

  I området runt Tingsryd finns gott om sågverk. I en radie på drygt sex mil har Vida ett sågverk i Urshult, JG Andersson finns i Linneryd, ATA i Eneryda, Södra i Långasjö och Bergs Timber i Broakulla.

  När ATL kör till och från Tingsryd är timmerbilarna frekventa på vägarna.

  Erika Henmalm Koch har totalt 130 hektar produktiv skog och mycket av arbetet är i dag inriktat på röjning och gallring, inte slutavverkning.

  – Jag försöker hålla efter röjningarna för det är jätteviktigt. Jag röjer så mycket jag hinner själv, men det mesta lejer jag bort.

  Rättad: När denna artikel ursprungligen publicerades angavs felaktigt antal år sedan stormen Gudrun.

  LÄS MER: Låga timmerflöden i södra Sverige

  Relaterade artiklar

  Till toppen