Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 mars 2018

  M och C vill stoppa ny inventering av nyckelbiotoper

  Om Moderaterna och Centern vinner valet blir det stopp för den nya nationella nyckelbiotopsinventeringen som miljöminister Karolina Skog aviserat.

   Nyckelbiotoper innebär i praktiken ett avverkningsförbud. Det slår hårt mot enskilda skogsägare och riskerar att leda till en absurd situation där de som värnar den biologiska mångfalden riskerar en ekonomisk förlust, anser Maria Malmer-Stenergard (M).
  Bild 1/2 Nyckelbiotoper innebär i praktiken ett avverkningsförbud. Det slår hårt mot enskilda skogsägare och riskerar att leda till en absurd situation där de som värnar den biologiska mångfalden riskerar en ekonomisk förlust, anser Maria Malmer-Stenergard (M). FOTO: Pressbild
   Innan en ny nyckelbiotopsinventering drar i gång behövs samsyn om hur kunskapen ska hanteras, tycker Kristina Yngwe (C).
  Bild 2/2 Innan en ny nyckelbiotopsinventering drar i gång behövs samsyn om hur kunskapen ska hanteras, tycker Kristina Yngwe (C). FOTO: Pressbild

  ”Moderaterna vill att inventeringen av nyckelbiotoper stoppas tills dess att man sett över metoden och konsekvenserna för enskilda skogsägare.”

  Det säger Moderaternas miljöpolitiska talesperson Maria Malmer-Stenergard till Altinget.

  200 miljoner kronor

  Bakgrunden är miljöminister Karolina Skog löfte om att avsätta 200 miljoner kronor i budgeten för en ny tioårig, nationell nyckelbiotopsinventering. Men ännu har Skogsstyrelsen inte fått det formella uppdraget att dra i gång inventeringarna, och frågan är nu om de överhuvudtaget kommer igång vid en borgerlig valseger.

  Medhåll av Centern

  Moderaternas inställning delas nämligen även av även av Centern. Till Altinget säger deras miljöpolitiska talesperson, Kristina Yngwe, att det finns en problematik kring nyckelbiotoperna som gör det olämpligt att gå vidare med en inventering. Först krävs en samsyn kring hur kunskapen ska hanteras, anser Kristina Yngwe.

  LÄS MER: Mer resurser till SkogsstyrelsenLÄS ÄVEN: Nystart för inventering av nyckelbiotoperLÄS OCKSÅ: Ingen nytta med hetsjakt på nyckelbiotoperPREMIUM: ”Man kan hitta rödlistade arter överallt”

  Relaterade artiklar

  Till toppen