Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 4 mars 2018

  Invasiva arter kan ge fängelse

  Regeringen inför fängelsestraff för införande av invasiva arter. Myndigheter ska nu få utföra åtgärder på privat mark, även mot ägarens vilja.

   Jättebjörnloka.
  Jättebjörnloka. FOTO: Peter Lindberg

  Regeringen har lagt fram ett antal nya lagförslag för att begränsa invasiva arter i Sverige, skriver nättidningen Aktuell Hållbarhet.

  Förslagen syftar till att säkerställa att Sverige lever upp till en gällande EU-förordning som antogs 2015.

  ”Det är viktigt att en invasiv främmande art upptäcks snabbt och att den hindras från att etablera och sprida sig. Regeringen förtydligar nu vad som gäller kring dessa invasiva främmande arter i Sverige, så att våra myndigheter får möjligheter att sätta in effektiva åtgärder”, säger miljöminister Karolina Skog (MP) i en kommentar till tidningen.

  Privat mark inte fredad

  Regeringen vill att myndigheter och kommuner ska få rätt att utföra utrotningsåtgärder på privat mark, även om fastighetsägaren motsätter sig detta.

  Lagförslaget slår också fast att den som med uppsåt eller av grov oaktsamhet för in eller sprider invasiva arter ska kunna dömas till böter eller fängelse i upp till två år.

  En invasiv främmande art är en art som har introducerats i en miljö där den inte finns naturligt.

  I den nya miljön riskerar den att spridas snabbt eftersom den inte har några naturliga fiender eller genom att den kan konkurrera med naturligt förekommande arter på annat sätt. I Sverige är jätteloka och mårdhund exempel på sådana arter.

  Det finns knappt 400 arter som bedöms som invasiva främmande arter i Sverige, men bara 11 av dessa berörs i dag direkt av EU-förordningen.

  LÄS MER: Ny organisation för virkesmätarnaLÄS MER: Södras ägare vinnare

  Relaterade artiklar

  Till toppen