Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 november 2018

  Stort intresse för avverkningar

  Intresset för att avverka är stort, särskilt i Götaland. Där ökade den anmälda arealen för avverkning med 24 procent i oktober, jämfört med samma månad 2017.

   I Södra Norrland är det främst den branddrabbade skogen som anmäls för avverkning.
  I Södra Norrland är det främst den branddrabbade skogen som anmäls för avverkning. FOTO: Gunnar Andersson

  Den anmälda arealen för avverkning ökade med 10 procent i hela landet och uppgick under oktober till 35 828 hektar, visar Skogsstyrelsens månadsstatistik. I södra Norrland ökade arealen som anmälts för avverkning med 30 procent. Främsta orsaken är de skogsbränder som härjade i somras och det är nu den branddrabbade skogen som anmäls för avverkning, enligt Skogsstyrelsen.

  I Götaland ökade den anmälda arealen för avverkning under oktober med hela 24 procent, jämfört med samma månad förra året. Det är den högsta noteringen för oktober månad sedan 2009 i Götaland.

  Oförändrat i norra Norrland

  Statistiken för norra Norrland uppgick till 8 588 hektar vilket är oförändrad jämfört med oktober förra året. Däremot minskade den anmälda arealen i Svealand med 10 procent.

  På länsnivå ökade den anmälda avverkningsarealen i 15 av 21 län. Störst var ökningen i Gävleborgs län med 95 procent, i Östergötlands län med 66 procent och i Jönköpings län med 39 procent. I Dalarnas län minskade anmäld areal med 35 procent och i Skånes län minskade den med 26 procent.

  Relaterade artiklar

  Till toppen