Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 april

  Planteringspersonal släpps inte in

  Den utländska arbetskraft som många i skogsbranschen hoppas ska lösa bristen på planteringspersonal släpps inte in i Sverige så länge inreseförbudet gäller.

   Till de som har tillräckliga skäl för att få komma i Sverige hör arbetskraft som är viktiga för jordbruket. Men inte de som till exempel väntar på att få komma hit för att plantera skog. Arkivbild.
  Till de som har tillräckliga skäl för att få komma i Sverige hör arbetskraft som är viktiga för jordbruket. Men inte de som till exempel väntar på att få komma hit för att plantera skog. Arkivbild. FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

  I går kom beskedet att inreseförbudet till Sverige förlängs med 30 dagar till den 15 maj. Det gäller dock inte EU-medborgare, personer med särskilt viktiga skäl att resa in i Sverige eller svenskar som reser hem.

  Till de som har tillräckliga skäl för att få komma i Sverige hör arbetskraft som är viktiga för jordbruket. Men inte de som till exempel väntar på att få komma hit för att plantera skog.

  – Polismyndighetens tolkning är att undantaget inte gäller för utlänningar som ska jobba med till exempel skogsbruk, då detta inte handlar om livsmedelsproduktion, säger Johanna Ljunggren, pressekreterare på polisen till ATL.

  Skogsbranschen bör omfattas

  Anna Furness, vd för branschorganisationen Skogsentreprenörerna hoppas att det går att förändra:

  – Skogsnäringen och inte minst planteringsarbetet är något som bör omfattas av undantaget.

   Plantor värda stora summor kommer att förstöras om inte utländsk arbetskraft släpps in i Sverige, menar Skogsentreprenörernas vd Anna Furness.
  Plantor värda stora summor kommer att förstöras om inte utländsk arbetskraft släpps in i Sverige, menar Skogsentreprenörernas vd Anna Furness. FOTO: Skogsentreprenörerna

  Vad händer om det är polisens nuvarande tolkning som gäller?

  – Det är en hypotetisk fråga, vi räknar med ett förtydligande av beslutet och att de som behövs i skogsnäringen ska vara inkluderade i undantaget.

  Stora summor

  Men om inte utländska medborgare kommer till Sverige för att sätta skog innebär det att ett stort antal plantor kommer att förstöras.

  – Det sätts omkring 350 miljoner plantor per säsong. Hur många som i så fall måste kasseras vill jag inte spekulera i. Men det handlar om stora summor, säger Anna Furness.

  LÄS OCKSÅ:Inreseförbudet förlängs med 30 dagarSkogsbranschen välkomnar svensk arbetskraft

  INRESEFÖRBUDET

  Den 17 mars beslutade regeringen att förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

  Inreseförbudet tillkom på rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen för att hindra spridning av coronaviruset.

  Förbudet förlängs nu till den 15 maj.

  Svenska medborgare omfattas inte av förbudet.

  Förbudet gäller inte för resor inom EU.

  EU-medborgare och personer med uppehållstillstånd här får resa in i för att komma till sina hem.

  Personer med särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige får resa in. Det kan gälla hälso- och sjukvårdspersonal, personal som transporterar varor eller personer med starka familjeskäl.

  Källa: Regeringskansliet

  Relaterade artiklar

  Till toppen