Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 januari

  Inget miljötillstånd för Finnpulp

  Efter nästan fem års prövning står det klart att Högsta förvaltningsdomstolen i Finland inte ger miljötillstånd för Finnpulps planer på att bygga världens största massabruk i Kuopio.

   Bygget av världens största massafabrik beviljas inte miljötillstånd av Högsta förvaltningsdomstolen i Finland.
  Bygget av världens största massafabrik beviljas inte miljötillstånd av Högsta förvaltningsdomstolen i Finland. FOTO: Finnpulp

  Den planerade fabriken i Koupio skulle utöver en årsproduktion på 1,2 miljoner ton massa, motsvarande 5 procent av den globala massamarknaden, också producerat 1 terawattimme el, 60 000 ton tallolja samt även andra biokemikalier som terpentin och givit 3 400 nya arbetstillfällen.

  Storleken kan jämföras med Södras bruk i Värö som har en kapacitet på 700 000 ton per år, och råvaruförbrukningen för fabriken i Kuopio hade beräknats till 6,7 miljoner kubikmeter massaved per år.

  Kinesiska delägare

  Bakom satsningen står en grupp av finska skogs- och industriexperter tillsammans med Hengan International, Kinas största tillverkare av mjukpapper, som beskrivit den planerade fabriken som ”den mest effektiva och ekologiskt bästa” inom skogsindustrin.

  Trots det avslår alltså Högsta förvaltningsdomstolen i Finland miljötillstånd för investeringen på motsvarande nästa 17 miljarder kronor. Orsaken är att den ekologiska belastningen på den intilliggande sjön Kallavesi anses bli för stor, uppger YLE.

  ”Det här innebär slutet för det nuvarande fabriksprojektet, vilket är en stor förlust för Finland”, säger Niilo Pellonmaa, Finnpulps styrelseordförande, i ett pressmeddelande om beslutet som inte kan överklagas.

  Enligt beslutet borde Finnpulp ha lämnat in en utförlig redogörelse för miljöpåverkan av samtliga utsläpp till Kallavesi under fabrikens hela beräknade driftstid, motsvarande 40-50 år.

  Investeringsklimat

  ”Det kravet kan ingen industriell anläggning uppfylla. Inga såna studier har heller efterfrågats varken under den här prövningen eller vid tidigare massa- och pappersprojekt”, säger Niilo Pellonmaa och pekar på att myndigheternas egna planer för vattenförvaltning bara sträcker sig över sex år.

  ”Enligt det här beslutet är det finska investeringsklimatet inte attraktivt för internationella investerare. Fem års osäkerhet är alldeles för lång tid både för internationella investerare och för större nya projekt generellt, avslutar han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen