Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 mars

  Ingen omprövning av webbpublicering

  Skogsstyrelsen får fortsätta publicera avverkningsanmälningar på webben. Det står klart sedan Högsta förvaltningsdomstolen inte ger prövningstillstånd för överklagan av kammarrättens tidigare dom.

   Skogstyrelsen får fortsätta publicera avverkningsanmälda områdens yttre gränser i sina karttjänster.
  Bild 1/2 Skogstyrelsen får fortsätta publicera avverkningsanmälda områdens yttre gränser i sina karttjänster. FOTO: Skärmdump
   – Det är bra att vi nu slutgiltigt vet vad som gäller. Skogsstyrelsen har lagligt stöd att fortsätta leverera en tjänst som vi vet skogsbruket och många andra aktörer har stor nytta av, säger Tove Thomasson.
  Bild 2/2 – Det är bra att vi nu slutgiltigt vet vad som gäller. Skogsstyrelsen har lagligt stöd att fortsätta leverera en tjänst som vi vet skogsbruket och många andra aktörer har stor nytta av, säger Tove Thomasson. FOTO: Eget

  Efter flera rättsliga prövningar är det nu klart att Skogsstyrelsen får fortsätta att publicera planerade avverkningars yttre gränser på sin webbplats.

  Frågan har tidigare prövats i förvaltningsrätten som kom fram till att publiceringen är adekvat, korrekt och proportionell i förhållande till uppgiften samt inte strider mot principerna om behandling av personuppgifter. Efter överklagan kom kammarrätten till samma slutsats, men även kammarättens dom överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen.

  Men Högsta förvaltningsdomstolen meddelar nu att ärendet inte beviljas prövningstillstånd, vilket innebär att kammarrättens dom står fast.

  ”Det är bra att vi nu slutgiltigt vet vad som gäller. Skogsstyrelsen har lagligt stöd att fortsätta leverera en tjänst som vi vet skogsbruket och många andra aktörer har stor nytta av”, säger Tove Thomasson, chef för Skogsstyrelsens enhet för geodata, i en kommentar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen