Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 oktober 2018

  Ingen lycka för Setra som sågverksägare i Norrbotten

  På tio år har Setra lagt ned samtliga sina tre sågverk i Norrbotten. Men åtminstone två av dem har till slut fått ny ägare.

   Setra tuffar på. Fast inte i Norrbotten, där huvudägaren Sveaskog har en stor del av sina skogar.
  Setra tuffar på. Fast inte i Norrbotten, där huvudägaren Sveaskog har en stor del av sina skogar. FOTO: Ulf Aronsson

  Med nedläggningen av Rolfs såg i Kalix drar Setra sig ur Norrbotten efter en tio år lång kräftgång som sågverksägare i länet. 2008 las sågverket i Seskarö ned under våldsamma protester. En sak som rörde upp känslorna var att Setra ville fokusera verksamheten till just Rolfs såg, som de köpt två år tidigare. Genom köpet av Rolfs ansågs Setra manövrera ut privat näringsverksamhet för att öka sina egna vinster. Att sen flytta dit verksamhet från Seskarö dömdes också ut eftersom Seskarö-sågen ansågs vara tekniskt sett bättre.

  Allt till salu

  2009 la Setra ned sågverket i Lövholmen, Piteå, och 2010 kom beskedet att både Rolfs såg, sågverket i västerbottniska Malå och småländska Vimmerby var till salu. Orsaken var ett riksdagsbeslut på att Sveaskog, Setras huvudägare, ska sälja Setra. Men intresset visade sig vara lågt, och för att göra företaget mer attraktivt beslutade ägarna att koncentrera industriägandet till Mellansverige. Sågen i Vimmerby såldes i förrfjol till Bergs Timber, men efter åtta år har Setra ännu inte lyckats hitta köpare till vare sågen i Malå eller Rolfs, som nu alltså läggs ned.

  Återuppstår

  Men historien visar att en Setra-nedläggning inte behöver vara slutet för ett sågverk. På Lövholmen har Stenvalls byggt en ny klentimmerlinje med kapacitet på 200 000 kubikmeter sågad vara. Och det är också Stenvalls som efter många turer nu äger sågen i Seskarö. Än sågar Stenvalls inget där, men de har tidigare sagt att de under 2019 ska fundera över vad det ska bli av anläggningen.

  Nedläggningen av Rolfs såg innebär att i runda slängar 150 000 kubikmeter timmer per år söker en ny mottagare. Kandidaterna i Norrbotten, frånsett Stenvalls, är få: SCA Munksund, som producerar drygt 400 000 kubikmeter, eller de mindre sågverken Jutos Timber i Teurajärvi och Krekula & Lauri i Tärendö.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen