Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 14 juni 2019

  Ingen licensjakt på varg vintern 2020

  Naturvårdsverket har beslutat att det inte blir någon licensjakt på varg under vintern 2020.

   Naturvårdsverket beslutade under torsdagen att det inte blir någon vargjakt till vintern 2020.
  Naturvårdsverket beslutade under torsdagen att det inte blir någon vargjakt till vintern 2020. FOTO: Mostphotos

  Den senaste inventeringen som Naturvårdsverket gjorde visade att det fanns 300 vargar i Sverige. Det är något färre än i fjol, då siffran var 305 stycken.

  I och med att det inte skett någon tillväxt i år jämfört med förra året anser Naturvårdsverket att det inte finns utrymme för en licensjakt vintern 2020.

  Måste finnas en population på minst 300

  Enligt Naturvårdsverket ligger den svenska vargarten just nu på gränsen till att anses ha gynnsam bevarandestatus. Kravet för att den ska anses som gynnsam är att populationen uppgår till minst 300 individer, samt att minst en invandrad finsk-rysk varg föryngrar sig med en skandinavisk varg minst vart femte år. Eftersom vargpopulationen nu ligger precis på gränsen menar Naturvårdsverket att det alltså inte finns något utrymme för jakt år 2020.

  Även inför vintern 2019 beslutade Naturvårdsverket att det inte skulle bli någon vargjakt. Att licensjakten uteblir påverkar dock inte länsstyrelsernas möjlighet att besluta om skyddsjakt på varg.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen