Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 22 november 2018

  Sveaskog: ”Ingen här känner igen sig i den bilden”

  Sveaskogs VD Per-Olof Wedin osynliggör, trakasserar och hotar kvinnor, enligt uppgifter till Dagens Industri.

  – Ingen här känner igen sig i den beskrivningen, säger Helene Samuelsson, kommunikationschef, på Sveaskog.

   Per-Olof Wedin, VD för Sveaskog, svarar inte på frågor från vare sig DI eller ATL.
  Per-Olof Wedin, VD för Sveaskog, svarar inte på frågor från vare sig DI eller ATL. FOTO: Fredrik Persson/Sveaskog

  Halva koncernledningen på Sveaskog, samtliga kvinnor, ska i maj ha framfört allvarlig kritik mot VD Per-Olof Wedin i ett brev till styrelseordförande Eva Färnstrand. Det rapporterar Dagens Industri. I brevet, med rubriken ”Vi kan inte längre vara tysta”, skriver de att Per-Olof Wedin satt i system att osynliggöra, tysta ned och exkludera kvinnor samt att han ska ha hotat, trakasserat och använt härskartekniker.

  I en replik till artiklarna i DI skriver Eva Färnstrand på Sveaskogs hemsida att hon tog kritiken på största allvar och att åtgärder vidtogs. En utredning gjordes och en handlingsplan utformades och implementerades.

   "Jag vill att vi som bolag ska vara ett föredöme inom många olika frågor, däribland mångfald och likabehandling", skriver Eva Färnstrand i en kommentar till artiklarna i DI.
  "Jag vill att vi som bolag ska vara ett föredöme inom många olika frågor, däribland mångfald och likabehandling", skriver Eva Färnstrand i en kommentar till artiklarna i DI. FOTO: Sveaskog

  ”Inte bra ledarskap”

  Till Dagens Industri säger hon att hon inte ser några problem med att Per-Olof Wedin sitter kvar som VD efter de åtgärder som vidtagits.

  ”Vi har gått till botten med detta. Vi ser inte att det är ett bra beteende, vi ser inte att det är bra ledarskap. Vi har tillsatt en coach för att stödja VD i förändring av sitt ledarskap”, säger hon till DI.

  När ATL söker Per-Olof Wedin hänvisas vi till Helene Samuelsson, kommunikationschef, eftersom Per-Olof Wedin ”inte är rätt person att kommentera det här”.

   "Det har varit en konflikt, men ingen här känner igen sig i beskrivningen DI ger i sina artiklar", säger Helene Samuelson.
  "Det har varit en konflikt, men ingen här känner igen sig i beskrivningen DI ger i sina artiklar", säger Helene Samuelson. FOTO: Sveaskog

  Vi hade velat fråga Per-Olof Wedin om hur han ställer sig till uppgifterna i Dagens Industri?

  – Ingen involverad känner igen sig i DI:s beskrivning. Den innehåller en rad felaktigheter och antaganden som inte stämmer, framför allt att VD satt i system att tysta ned kvinnor, säger Helen Samuelsson.

  Konflikt

  – Det har varit en konflikt i ledningsgruppen, men den jobbar vi med. En oberoende konsult har utrett frågan och i augusti sjösatte vi en handlingsplan som vi kommer jobba vidare efter under en längre tid.

  Är jämställdhet en viktig fråga inom Sveaskog?

  – Jämställdhet och likabehandling är mycket viktigt inom Sveaskog och inom skogsnäringen som helhet. Det är också frågor som vi satt fokus på och kommer att jobba vidare med även under 2019. Det är en sned könsfördelning och som en modern, stor bransch vill vi attrahera unga kompetenta människor av bägge könen. De förväntar sig jämställdhet och likabehandling på arbetsplatsen, och är viktigt för såväl kvinnor som män.

  Skickar signaler

  Vilka signaler skickar det ut att Sveriges största skogsföretag, statligt ägt, tvingas utreda sin VD för negativ särbehandling av kvinnor?

  – Det som står i DI speglar inte det som händer i verksamheten, och vi beklagar de signaler artiklarna sänder ut. Det har varit en konflikt, men ingen här känner igen sig i beskrivningen.

  Ligger konflikten bakom beskedet i oktober att Per-Olof Wedin går i pension?

  – Nej, det är ett beslut som han tagit själv.

  Relaterade artiklar

  Till toppen