Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 december 2018

  Ingen folkomröstning mot naturreservat

  Även i Vilhelminas kommunfullmäktige blev det nej till folkomröstning om naturreservat.

  – Det var synd, det hade blivit en kraftfull signal till resten av landet att det inte går att sätta av hur mycket som helst, säger Lars Eliasson.

   Det blir ingen folkomröstning om naturreservat i Vilhelmina. Men kommunen kommer arbeta vidare med frågan inom sina nätverk.
  Det blir ingen folkomröstning om naturreservat i Vilhelmina. Men kommunen kommer arbeta vidare med frågan inom sina nätverk. FOTO: Rolf Segerstedt

  Efter att ha avslagits av både arbetsutskottet och kommunstyrelsen var det tidigare i veckan dags för kommunfullmäktige i Vilhelmina att ta ställning till om kommunen ska ha en folkomröstning om att stoppa bildandet av fler naturreservat. Frågan har väckts av Kenneth Andersson, som under våren och sommaren samlat in fler än de 550 namnunderskrifter som behövs för att kommunen ska behandla frågan.

  – Fullmäktige röstade i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Men det var ingen enig fullmäktige och det var mer debatt och fler inspel än tidigare, säger Annika Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

  Inget veto

  Hennes egen inställning är att det inte är någon idé att ha en omröstning eftersom kommunen ändå inte har något veto, frågan om reservat avgörs av länsstyrelsen. Dessutom är själva folkomröstningen en ganska kostsam historia.

  – Jag säger nej till en omröstning för omröstningens skull, det måste kunna ge resultat. Dessutom finns ännu inget förslag till hur själva frågan i en omröstning skulle formuleras för att ge de resultat som initiativtagaren vill ha, säger hon.

  Annika Andersson kommer dock att driva frågan vidare inom kommunens andra olika nätverk.

  Kraftfull signal

  Lars Eliasson, ledamot i kommunfullmäktige, var en av de som röstade för förslaget om folkomröstning.

  – Jag jobbar själv inom skog och är skogsägare, och det är mycket som händer nu; ersättning för fjällnära skog, nyckelbiotoper, reservatsplaner och värdetrakter. En folkomröstning hade fått väldig effekt som opinionsbildning om många röstat nej till reservat. Det hade varit en kraftfull signal till resten av landet att det inte går att sätta av hur mycket som helst, och här i Vilhelmina är mycket avsatt redan.

  – Men kommunen har ju inget bestämmande i frågan så nu är det viktigt att vi säger ifrån på andra sätt, avslutar han.

  Fotnot: Enligt statistik från SCB har 18 procent av arealen i Vilhelmina kommun formellt skydd. För landet som helhet är motsvarande siffra knappt 11 procent, sett till enbart landarealen 13 procent.

  Relaterade artiklar

  Till toppen