Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 25 mars

  Ingen coronapanik i skogen - ännu

  Efter en bra start på året för skogsnäringen gör coronapandemin de kommande kvartalen mer osäkra.

   Så långt ser orderläget bra ut för skogsbolagen.
  Så långt ser orderläget bra ut för skogsbolagen. FOTO: David Larsson

  Blöta och stormar till trots startade året ganska bra för skogsföretagen. För Mellanskog var januari och februari bättre än förväntat, och i södra Sverige har blötan torkat upp snabbt.

  Drivningsläget är nu bättre än normalt och Södra har inte sett någon nedgång i efterfrågan. Även hos SCA ser orderläget bra ut.

  – Våra kunder har verksamheten igång och i Kina börjar den komma i gång igen. Om det blir några konsekvenser av coronaviruset på längre sikt är det nog i efterfrågeändan. Men hur det slår är svårt att säga, till exempel kan det innebära brist på returfiber, vilket kan öka efterfrågan på färsk fiber, säger Björn Lyngfelt, informationsdirektör på SCA.

  Logistikproblem

  Men effekterna på längre sikt är oklara.

  – Det är svårt att sia om, men troligen blir det märkbart under det andra och tredje kvartalet, säger Matts Söderström, skogschef på Mellanskog.

  Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog, ser att det kan blir problem med brist på containrar och fraktfartyg:

  – Vi kan känna oro för logistiksystemet framåt, och stängda gränser brukar inte underlätta, säger han.

   – Vi kan känna oro för logistiksystemet framåt, och stängda gränser brukar inte underlätta, säger Olof Hansson.
  – Vi kan känna oro för logistiksystemet framåt, och stängda gränser brukar inte underlätta, säger Olof Hansson. FOTO: Henrik Björnsson

  Beredskapsplaner

  SCA jobbar nu mycket med beredskapsplanering för att kunna hålla verksamheten i gång. Samtidigt påpekar Björn Lyngfelt att det i skrivande stund bara fanns 14 konstaterade coronasmittade i Västernorrland, där SCA har större delen av sin verksamhet.

  – Det är utmanande, säger Matts Söderström på Mellanskog. Men vi jobbar med det vi kan påverka. Det är viktigt att hålla verksamheten i gång för att inte skapa negativa effekter för samhället.

   – Vi jobbar med det vi kan påverka och det är viktigt att hålla verksamheten i gång för att inte skapa negativa effekter för samhället, säger Matts Söderström.
  – Vi jobbar med det vi kan påverka och det är viktigt att hålla verksamheten i gång för att inte skapa negativa effekter för samhället, säger Matts Söderström. FOTO: Mellanskog

  Skog något bättre än index

  På förmiddagen den 23 mars hade index för OMX 30, som visar utvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, gått ned med 30 procent under den senaste månaden.

  Under samma tid hade aktien för Billerud Korsnäs gått ned 21 procent, Holmen B har gått ned 22 procent medan Holmens röststarkare A-aktie gått ned 17 procent. SCA A hade gått ned 23 procent och SCA B sjunkit 20 procent, Stora Ensos A-aktie backade 18 procent medan R-aktien gick ned 35 procent.

  Relaterade artiklar

  Till toppen