Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 augusti 2017

  Ingarps virke stomme i byggboomen

  Ingarp.

  I över 70 år har Ingarps Trävaror försörjt småländska husfabriker med lokal skogsråvara.

  – Nu när det är gasen i botten inom husbranschen följer vi med i uppgången. Men vi levererar till fabrikerna även under kristider, för hos oss är det långsiktighet som gäller, säger platschefen Christian Hördegård.

   Produktionen vid Ingarps Trävaror slår rekord i år.
  Produktionen vid Ingarps Trävaror slår rekord i år. FOTO: Fredrik Loberg

  De flesta svenska trähusföretag har mer att göra än på många år.

  – Vi har ökat från en omsättning på 150 miljoner kronor år 2013, till 750 miljoner nu, berättar Anders Nordek, inköpschef på Anebyhusgruppen som nyligen har startat fabriker i Ruda och Pauliström.

  Ingarps Trävaror har en smått unik position som leverantör till Anebyhusgruppen och många andra småländska trähusföretag. Företaget är beläget mitt bland höglandets många trähusfabriker.

   Långsiktighet är ett nyckelord för Ingarps Trävaror, förklarar Mattias Sälleteg, Nicklas Gerhardsson, Christian Hördegård och Andreas Nyrén.
  Långsiktighet är ett nyckelord för Ingarps Trävaror, förklarar Mattias Sälleteg, Nicklas Gerhardsson, Christian Hördegård och Andreas Nyrén. FOTO: Fredrik Loberg

  Grundat 1947

  Sågverket grundades år 1947 av Arne och Eskil Gerhardsson. Deras far Yngve Gerhard Karlsson var lantbrukare och mångsysslare. Han köpte lanthandeln i Ingarps by mellan Eksjö och Vetlanda, där barnen fick jobba. Arne och Eskil Gerhardsson tyckte mer om att såga än att vara i lanthandeln, så de lånade sin fars mobila sågbänk.

   Långsiktighet är ett nyckelord för Ingarps Trävaror, förklarar Christian Hördegård, Mattias Sälleteg, Nicklas Gerhardsson och Andreas Nyrén.
  Långsiktighet är ett nyckelord för Ingarps Trävaror, förklarar Christian Hördegård, Mattias Sälleteg, Nicklas Gerhardsson och Andreas Nyrén. FOTO: Fredrik Loberg

  När verksamheten växte satte de upp en permanent sågbänk bakom lanthandeln. Sågområdet bakom lanthandeln blev för litet och ett nytt sågverksområde byggdes upp utanför samhället.

  – Det första affärskontraktet innebar att nästan hela den första årsproduktionen gick till en husfabrik, till Eksjö-Hus, berättar Nicklas Gerhardsson.

   Långsiktighet är ett nyckelord för Ingarps Trävaror, förklarar Mattias Sälleteg, Nicklas Gerhardsson, Andreas Nyrén och Christian Hördegård.
  Långsiktighet är ett nyckelord för Ingarps Trävaror, förklarar Mattias Sälleteg, Nicklas Gerhardsson, Andreas Nyrén och Christian Hördegård. FOTO: Fredrik Loberg

  Åkte mest till andra sågverk

  Han är Eskils son, nuvarande ägare och vd på Ingarps Trävaror.

  – Ja, när jag var barn brukade jag följa med pappa i bilen på söndagarna. Utflykterna gick mest till andra sågverk i trakterna, säger Nicklas Gerhardsson.

  Otaliga små sågverk har lagts ner sedan dess.

  – Klart att det är ett sting i hjärtat, säger Nicklas. Men vi har hittat en metod för att klara oss.

   Nicklas Gerhardsson är framgångsrik vd och ägare till Ingarps Trävaror.
  Nicklas Gerhardsson är framgångsrik vd och ägare till Ingarps Trävaror. FOTO: Fredrik Loberg

  Långsiktighet

  Framgångsreceptet har varit långsiktighet på alla tänkbara sätt.

  – Många av våra virkesleverantörer har sålt skog till oss i flera generationer, berättar råvaruchefen Mattias Sälleteg.

  – Vi är med dem hela vägen, från skogsbruksplanen till slutavverkningen, planteringen, röjningen och gallringen. Tanken är att skapa en vi-känsla, så att alla känner att de tillhör Ingarpsfamiljen. Vi vill att våra leverantörer ska känna att den skog som ens farfar och man själv har vårdat, och som ens barn ska hugga, är viktig.

  – De tycker att det är jättehäftigt att det till exempel blir lokalt producerade trähus av deras skog, säger Mattias Sälleteg.

   Företaget har en särskild fingerskarvslinje sedan några år tillbaka.
  Företaget har en särskild fingerskarvslinje sedan några år tillbaka. FOTO: Fredrik Loberg

  Första elektroniska bandsågslinjen

  Företaget har i många år legat långt framme när det gäller maskiner och vidareförädling.

  – År 1965 byggde vi världens första elektroniskt styrda bandsågslinje, säger Nicklas Gerhardsson.

  – Den första fingerskarvslinjen hade vi på plats redan år 1975. Den betjänade oss till år 2010 när vi byggde upp en helt ny fingerskarvsanläggning med takstolar i trä.

   Fingerskarvningen är så exakt att den nästan inte syns.
  Fingerskarvningen är så exakt att den nästan inte syns. FOTO: Fredrik Loberg

  I år har Ingarps Trävaror byggt upp ett särskilt bearbetningscenter.

  – För vi vill kunna vidareförädla så långt som möjligt av det som efterfrågas av våra kunder, förklarar säljaren Andreas Nyrén.

  – Där kan vi ta fram byggkomponenter som är exaktkapade på millimetern, kanske hakade, frästa eller golvbjälklag som kan vara förberedda med hål för olika ledningar.

  – Eller så kan vidareförädlingen bestå i att vi sågar i vinklar för takstolskomponenter.

   Skogen som blir till plankor och hus har vårdats av flera generationer i närområdet. Personligheten i trä utanför kontoret som tillverkades inför sågverkets senaste jubileum påminner om det.
  Skogen som blir till plankor och hus har vårdats av flera generationer i närområdet. Personligheten i trä utanför kontoret som tillverkades inför sågverkets senaste jubileum påminner om det. FOTO: Fredrik Loberg

  120 000 kubikmeter

  I år beräknas Ingarps Trävaror producera cirka 120 000 kubikmeter sågad volym. 2017 kommer att bli ett rekordår. Till viss del har det att göra med att den svenska trähusbranschen växer så att det knakar just nu, och att byggvaruhandeln går bra.

  – Ja, vi följer ju med upp när trähusfabrikerna får mer att göra, säger platschefen Christian Hördegård.

  – Men samtidigt är vi med de här kunderna i med- och motgång. Om det dyker upp nya fabriker till exempel så gör vi en avvägning om vi kan inleda ett nytt samarbete. Andra kunder får inte bli lidande. Då har vi stigit av det där långsiktiga tåget, säger han.

  – Alla fabriker som köpte år 2007 gjorde det även under finanskraschen 2009. Vi sa inte tack och hej bara för att det gick dåligt för dem då. Inte till någon, förklarar Christian Hördegård.

   Företaget har en egen distributionslinje.
  Företaget har en egen distributionslinje. FOTO: Fredrik Loberg

  75 anställda

  Närheten till skogen och de småländska trähusfabrikerna gör att Ingarpsfamiljen med de 75 anställda vågar hoppas på många fler framgångsrika år framöver. Företaget svarar till stor del för sin egen distribution med timmerbilar och virkesbilar.

  – Det här med att försöka ha korta transporter ligger ju i tiden för många företag, som mäter hur långt lastbilarna åker och hur mycket diesel som bränns upp, säger Andreas Nyrén, som är säljare med inriktning mot svenska husfabriker.

  – Det är en viktig aspekt jämte exempelvis pris, kvalitet och förmåga att leverera.

  PREMIUM. Sågverken på väg mot topparPREMIUM. Inte lika bra som 2007Läs mer: Stor efterfrågan höjer trävaruprisernaLäs mer: Stor efterfrågan på svenska brädor

  Ingarps Trävaror

  Grundat: År 1947

  Omsättning: 380 miljoner

  Rörelsemarginal: 6,8%

  Produktion (m3sv): 118 000

  Antal anställda: 75

  Relaterade artiklar

  Till toppen