Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 september 2018

  Inga beslut i viktiga frågor före valet

  Varken översynen av Artskyddsförordningen eller vägslitageskatten togs upp på sista regeringssammanträdet före valet.

   Arkivbild.
  Arkivbild.

  Den rödgröna regeringen hade i dag en sista chans innan valet att sätta sin prägel på den kommande mandatperioden oavsett valresultat på söndag. Två för lantbruket viktiga frågor lyser dock med sin frånvaro på ärendeförteckningarna för torsdagens regeringssammanträde.

  Någon proposition om en geografiskt differentierad vägslitageskatt står inte på dagordningen. Det är en fråga som både Socialdemokraterna och Miljöpartiet drivit sedan före förra valet, och även om de underkände den utredning de själva beställt innan den ens var klar så har planen på en skatt på lastbilstrafik legat kvar. Uppgifterna om förslaget skulle bli klart under innevarande mandatperiod har varierat beroende på när frågan ställts, och till vilket statsråd.

  Brett stöd

  Blir det en borgerlig regering har en svensk vägslitageskatt liten chans att överleva. Idén har kritiserats kraftigt av alla partier utom regeringspartierna och Vänsterpartiet. Men det pågår arbete på EU-nivå att ta fram ett nytt system för avståndsbaserad beskattning på tyngre trafik.

  Det finns ett bredare stöd bland riksdagspartierna för en översyn av Artskyddsförordningen. Den borgerliga oppositionen har legat på regeringen om det sedan generaldirektörerna för Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen bad om en översyn sommaren 2016. I maj i år meddelade miljöminister Karolina Skog (MP) att en utredning ska tillsättas.

  Inte slutet

  Men en utredning kräver av regeringen beslutade direktiv med mer detaljerade riktlinjer för vad som ska granskas och vilka förslag det finns utrymme för att lägga. Och några sådana har alltså inte tagits fram. Miljöministerns pressekreterare har tidigare förklarat förseningen med att torkan tagit tid från annat arbete på Miljödepartementet.

  Att den rödgröna regeringen inte kommit till skott bör inte vara slutet för översynen. Med tanke på hur ivrigt oppositionen frågat efter en, och att regeringspartierna ändå sagt att de vill göra en, borde utredningen inte möta något motstånd i någon tänkbar regeringskonstellation. Den rödgröna regeringen har dock förlorat den sista chansen före valet att sätta sin prägel på uppdraget.

  LÄS OCKSÅ: Efterlängtad översyn väntar på direktivLÄS OCKSÅ: Regeringen går vidare med vägslitageskatten

  Relaterade artiklar

  Till toppen