Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 januari

  Infrastrukturministern ska titta på avgift för virkesupplag

  Tomas Eneroth (S) svänger om Trafikverkets beslut om att börja ta ut en avgift för att handlägga virkesupplag.

   Avgiften gäller sedan den första januari för virkesupplag vid en allmän väg.
  Avgiften gäller sedan den första januari för virkesupplag vid en allmän väg. FOTO: Mats P Ostelius

  Vid årsskiftet införde Trafikverket en avgift på 2 900 kronor för en ansökan om tillstånd att lägga upp virke eller skogsbränsle vid en allmän väg. Myndigheten har haft möjlighet att ta ut en sådan sedan tidigare, men har fram till nu gjort bedömningen att det kostade mer att hantera ansökningarna än vad man kunde få in i avgifter.

  När ändringen uppmärksammades ställde flera riksdagsledamöter frågor till infrastrukturminister Tomas Eneroth. Före jul svarade statsrådet att han förutsatte att Trafikverket hade en bra dialog med skogsnäringen.

  Annat svar

  Vid en frågestund i riksdagen i torsdags lät det annorlunda. Moderaten Sten Bergheden frågade Tomas Eneroth om han kunde tänka sig att ändra i den lagstiftning som gör avgifterna möjliga.

  – Jag vill titta närmare på det. Det är viktigt att se till att det finns goda förutsättningar för skogsägare att hantera skogsråvaran och att det finns goda möjligheter för landsbygden att fortsätta ha en bra näring och goda förutsättningar. Jag kommer alltså att återkomma med ett svar på hur vi ska hantera den avgiften framöver, svarade ministern då.

  Utbobloggen: 2 900 spänn för en trave massaved?

  Relaterade artiklar

  Till toppen