Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 maj 2018

  Impregnering i Braviken öppnar ny marknad för Holmen

  Braviken

  Dagens invigning markerar inte bara att Holmen Timber byggt en ny impregneringsanläggning för 50 miljoner kronor. Det är också det första steget mot ett nytt marknadssegment för företaget.

   Klippte bandet för den nya impregneringsanläggningen gjorde Henrik Sjölund, VD, Kristina Yngwe (C) samt Johan Padel, affärsområdeschef.
  Klippte bandet för den nya impregneringsanläggningen gjorde Henrik Sjölund, VD, Kristina Yngwe (C) samt Johan Padel, affärsområdeschef. FOTO: Ulf Aronsson

  Inför 200 inbjudna gäster kunde Holmen Timber i dag inviga sin senaste investering i Braviken: En helautomatiserad anläggning för tryckimpregnering av virke.

  Många små steg

  Sågverket är ett av Sveriges mest moderna och högeffektiva. Anläggningen går numera med vinst, men företaget har fått kämpa för att få upp lönsamheten.

  – Vi har tagit många små steg, och impregneringen är ett av dem, kommenterade VD Henrik Sjölund.

   Impregneringen är helautomatiserad och tuben matas med paket som hämtas av en förprogrammerad vagn.
  Impregneringen är helautomatiserad och tuben matas med paket som hämtas av en förprogrammerad vagn. FOTO: Ulf Aronsson

  Invigningstalade gjorde också Kristina Yngwe, Centerpartiets miljöpolitiska talesperson, som betonade skogens viktiga roll i klimatomställningen där förnybara råvaror kan ersätta fossila. Men då måste det finnas regelverk som gör det möjligt att tillgodose både biologiska mångfald och produktion samt säkerställer äganderätten, ansåg hon.

  – Det är kul att se att branschen satsar, och vi politiker ska göra vår del, sa Kristina Yngwe.

  Mobilstyrd

  Den nya impregneringsanläggningen är en satsning på 50 miljoner kronor.

   Färdig produkt: Tryckimpregnerat virke för den svenska byggvaruhandeln.
  Färdig produkt: Tryckimpregnerat virke för den svenska byggvaruhandeln. FOTO: Ulf Aronsson

  För pengarna har Holmen fått en helautomatiserad anläggning, som till och med kan styras via en mobiltelefon, med en produktionskapacitet på cirka 60 000 kubikmeter per år.

   Efter några kärvare år är lönsamheten nu bra för Holmen Braviken konstaterar en nöjd Johan Padel.
  Efter några kärvare år är lönsamheten nu bra för Holmen Braviken konstaterar en nöjd Johan Padel. FOTO: Ulf Aronsson

  Det innebär samtidigt att Holmen ger sig in på ett för dem nytt marknadssegment: Den svenska byggvaruhandeln. Och enligt affärsområdeschef Johan Padel är det inte omöjligt att det blir fler satsningar i den riktningen.

  – Vi funderar på fler produkter för byggvarumarknaden, till exempel läkt med mera. Men i så fall behöver vi investera i ytterligare en hyvellinje.

  LÄS OCKSÅ: Impregneringen ökarLÄS OCKSÅ: Braviken äntligen lönsamt

  Relaterade artiklar

  Till toppen