Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 december 2019

  Ikea: ”Viktigt att reda ut situationen”

  – Vi har ingen anledning att betvivla Skogsstyrelsens skattning. Men det här visar att ett marknadsbaserat certifieringssystem är helt nödvändigt för att skydda skog med höga bevarandevärden, säger Ulf Johansson på Ikea.

   ”Det är olyckligt att FSC i Sverige valt nyckelbiotopsdefinitionen för höga naturvärden eftersom de inte äger begreppet”, säger Ulf Johansson, Ikea.
  ”Det är olyckligt att FSC i Sverige valt nyckelbiotopsdefinitionen för höga naturvärden eftersom de inte äger begreppet”, säger Ulf Johansson, Ikea. FOTO: Birgitta Sennerdal

  2018 förbrukade Ikea 18 miljoner kubikmeter virke, och är därmed en av världens största virkesförbrukare. Målet är att all träråvara antingen ska vara FSC-certifierad eller återvunnen.

  Enligt Ulf Johansson, Global Wood Supply & Forestry Manager på Ikea, köper inte Ikea mycket virke från nordvästra Sverige. Samtidigt utesluter han inte att virke från skogar med nyckelbiotopskvalitet därifrån kan ha slunkit med i företagets virkesflöden:

  – Jag vill inte spekulera om Skogsstyrelsens skattning, men vi har ingen anledning att betvivla den. Vi har valt FSC men det är omöjligt för oss att garantera att allt virke vi köper in uppfyller kraven, säger han, och fortsätter:

  Certifiering behövs

  – Ett marknadsbaserat certifieringssystem är helt nödvändigt för att skydda skog med höga bevarandevärden. I Sverige har FSC valt nyckelbiotopsdefinitionen och det är olyckligt eftersom de inte äger begreppet. Men nu ser de över om de finns andra definitioner som kan användas.

  Ulf Johansson anser inte att 11 procent felavverkat virke är en acceptabel felmarginal, och att det är viktigt att komma fram till hur naturvärden ska definieras.

  – Det kanske inte är rimligt att 30 procent av den äldre skogen klassas som att den har höga bevarandevärden om man samtidigt väger in formellt skydd. FSC bygger ju på en balans mellan både ekonomi, sociala värden och miljö, att skydda det som är mest skyddsvärt men även att leverera virke till industrin.

  Skapar osäkerhet

  – Situationen i nordvästra Sverige leder till en osäkerhet hos skogsägarna om de får avverka, och om de får ersättning eller inte. Det är viktigt att reda ut annars finns risk att det driver på avverkningarna. Det gör det också osäkert för industrin. När Ikea etablerar ny produktion är äganderätten och försörjningen till industrin den viktigaste faktorn, viktigare än virkespriserna, avslutar han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen