Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 oktober 2019

  Ikea skippar granhandel i år

  Ikea slutar sälja julgranar. Men Sveriges granodlare jublar inte för det. Fortfarande finns det för många stora varuhuskedjor som använder barrträdet som lockvara.

   Många stora aktörer fortsätter att använda julgranar som lockvara. Så Sydsveriges julgran- och pyntgröntodlarförening jublar inte när Ikea nu meddelat att de skippar granförsäljningen i år.
  Många stora aktörer fortsätter att använda julgranar som lockvara. Så Sydsveriges julgran- och pyntgröntodlarförening jublar inte när Ikea nu meddelat att de skippar granförsäljningen i år. FOTO: Mostphotos

  I två år har det gått att köpa danska kungsgranar för en förhållandevis liten slant vid Ikeas svenska varuhus. Men i år får möbeljättens kunder hitta barrträd att pynta på annat håll.

  – Vi har valt att prioritera försäljningen inne i varuhusen i år, säger Felix Östman, presskontakt på Ikea till Expressen.

  Ett besked som man tycker skulle glädja Sveriges julgransodlare. Men så är inte fallet. Inte enligt Magnus Jönsson, ordförande i Sydsveriges julgran- och pyntgröntodlarförening i alla fall:

  – Det finns säkert ett tiotal andra stora aktörer som använder julgranar som en billig lockvara för att fånga in kunder. De säljer till priser som vi har svårt att konkurrera med, säger han till ATL.

  Trenderna som talar för

  Men samtidigt finns det trender som går föreningens medlemmars väg också:

  – Nu pratar många om att det ska vara närproducerat eller i alla fall svenskt. Och många av våra medlemmar håller på med lokalodlat och självhuggning. Och svenskodlat är det ju, säger Magnus Jönsson.

  Han lyfter också upp att kvalitetsargument kan tala mot att köpa billiga utländska granar.

  – Våra granar är betydligt färskare och har inte åkt lastbil långa sträckor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen