Statlig skog blir möbler hos Ikea
Flera bolag med kopplingar till svenskt lantbruk gör affärer med Belarus. Skogsmaskintillverkaren Vimek från Vindeln är ett av dem. Men vid sidan av Yara är det möbelkoncernen Ikea som gör störst affärer med Lukasjenkos regim.
Tre traktorer från Minsk väntar på svenska kunder hos Magnus Larsson som driver firman Nordisk lantbruksimport, Noli. Ända sedan Sovjettiden har firman importerat billiga traktorer från MTZ i Minsk. I år hoppas han det kan bli ett tiotal maskiner. Vid den fabrik som tillverkar traktorerna har tusentals arbetare strejkat mot det riggade valet i augusti och terrorn efteråt.
– Har de problem i landet är det de som ska lösa det, inte vi. Som om det skulle hjälpa eller stjälpa regimen om jag köper tre eller tio traktorer, säger Magnus Larsson.
Johannes Nilsson, vd på Vimek i Vindeln, är i motsatt situation. Med finansiering från Världsbanken har han sålt 160 skördare och skotare till statsskogen i Belarus. Nu har han eftermarknad och kontor i landet.
– Det är ingen trevlig situation där, men ingångna avtal gäller. Min uppfattning är att ingen blir hjälpt av att vi skulle försöka bryta dem, säger Johannes Nilsson på Vimek.
”Djupt bekymrade”
En stor del av allt som Vimeks maskiner skördar säljs som möbler och stommar på Ikea. Förra året var sju procent av allt virke som blir Ikeamöbler världen över avverkat i de statsägda skogarna i Belarus. Mycket exporteras till underleverantörer i grannländer som Litauen och Polen, men målet är att en allt större del ska förädlas i landet.
I mejl till ATL skriver Margareta Lantz på Inter Ikea Groups pressavdelning att företaget är djupt bekymrat över situationen i Belarus och alltid fördömer alla övergrepp mot mänskliga rättigheter.
Ikea har tolv leverantörer i Belarus varav tre är delvis statligt ägda.
Men Ikea tänker inte lämna landet.
”Bojkott och finansiella sanktioner kan vara ett sätt att skapa förändring, men vi tror inte det är det enda sättet att påverka en negativ utveckling. Vi tror på mer långsiktiga tillvägagångsätt för att skapa hållbara förändringar”.
Ikea har inte kommit med offentlig kritik så som norska Yara har gjort. Ingen anställd har heller, vad ATL vet, sparkats av politiska skäl på de företag koncernen samarbetar med.
LÄS MER: Yaras köp av kalium göder diktatornLÄS ÄVEN: Grafik: Yara och protesterna i Belarus – detta har hänt
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.