Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 2 augusti 2019

  Ikea storägare i Lettlands skogar

  På fyra år har svenska Ikea blivit Lettlands näst största privata skogsägare. I juli 2019 ägde möbelkoncernen totalt 207 000 hektar skog i Baltikum, Rumänien och USA. Det största innehavet finns i Lettland.

   Lettlands skogar lockar svenska investerare. Ikea har gått från 0 till 93 000 hektar på bara fyra år och är nu Lettlands näst största privata markägare.
  Lettlands skogar lockar svenska investerare. Ikea har gått från 0 till 93 000 hektar på bara fyra år och är nu Lettlands näst största privata markägare. FOTO: Börge Nilsson

  Ikea Group har på fyra år gått från noll till 93 000 hektar i Lettland och en andraplats på topplistan över landets privata skogsägare.

  Och det har skett rekordsnabbt. Innan det första förvärvet 2015 ägde den svenska möbeljätten ingen skog alls. Då kom Ikea Group över 10 000 hektar i Lettland genom köpet av svenskägda Baltijas Mezi.

  Förvärven av skogsmark har skett genom IRI Investments SRL med huvudkontor i Rumänien och dotterbolag i de baltiska länderna. IRI betyder Ikea Resource Independence och är en ny strategi för företaget att minska sin sårbarhet. Möbeltillverkaren ska investera långsiktigt i de resurser som behövs, som energi och träråvara.

  Strategi att växa

  2016 sa styrelseordföranden i IRI Investments, Frederik de Jong, i en intervju med ATL att strategin var att fortsätta köpa skogsmark under fem års tid. Det skulle ske både genom köp av mindre enskilda fastigheter och genom stora affärer.

  – Innehaven kommer att öka väsentligt, sa Frederik de Jong då.

  Det gjorde de. Köpet av Foran Real Estate 2018 ökade innehavet med 55 000 hektar. Säljare var norska Storebrand, där det svenska pensionsbolaget SPP ingår.

  Läs mer: Trots klimatmål – en stock av hundra blir Ikeamöbel

  ATL har bett om en ny intervju med Frederik de Jong, men IRI Investments PR-chef Raluca Buzea skriver i ett mejl att inte särskilt mycket har förändrats när det gäller strategin: ”För tillfället känner vi inte att vi har tillräckligt mycket nytt att komma med för en intervju.”

  Fortsätter att köpa

  Hon skriver att Ikea Groups ägande är långsiktigt. Strategin är densamma som 2016 – Ikea Group fortsätter köpa in skogsmark – och i övrigt hänvisar hon till Ikeas årliga hållbarhetsrapport.

  I rapporten säger Andriy Hrytsyuk, chef för skogsinvesteringar på Ingka Investments, som hör till den del av Ikeakoncernen som driver varuhus, att all skogsmark i framtiden ska vara FSC-certifierad och att avverkningarna sker ”ansvarsfullt, med hänsyn till alla sociala och miljömässiga aspekter”.

  Portföljens hållbarhetschef Costel Bucur säger i samma rapport att FSC inte ska ses som ett kontrollorgan. ”För att vara framgångsrik i hållbar skogsskötsel är det centralt att se certifieringen mer som ett stöd för vårt sätt att arbeta, än en checklista över åtaganden.”

  Läs mer: Köper virke i öst – trots krångel

  Ikea har haft problem med trovärdigheten i tidigare skogssatsningar.

  I Ryssland förlorade dotterbolaget Swedwood Karelia under några månader 2014 FSC-certifieringen av den gammelskog i ryska Karelen som man hyrde av staten, efter en revision som bland annat visade att nyckelbio­toper avverkats. Ikea överklagade och fick tillbaka FSC-märkningen men sålde sedan avverkningsrättigheter och sågverk till ett finländskt företag.

  – För oss är det historia. Nu ser vi fram emot att göra våra egna investeringar där vi kan kontrollera allt och visa att vi sköter saker och ting på ett korrekt sätt, sa Fredrik de Jong om händelserna till ATL 2016.

  Men även i Rumänien, där IRI Investments enligt egna uppgifter från juli 2019 äger ”nära 50 000 hektar”, blev hållbarheten ifrågasatt när äganderätten till marken blev ett domstols­ärende.

  Dömdes för mutbrott

  Ikea Group köpte rumänsk skog av det amerikanska universitetet Harvard, som svenska Greengold hade samlat ihop.

  En lokal företrädare för bolaget som sålde skogen till Ikea dömdes 2015 för mutbrott och penningtvätt för några av de affärer han gjorde där Ikea senare köpte skogen.

  Greengold har som ATL tidigare berättat i flera andra fall kritiserats för att köpa skog med oklara ägarförhållanden.

  Läs mer: Kändisarna som satsat pengar i GreengoldLäs mer: Bergvik tjänade en miljard i LettlandLäs mer: Svenskt bolag äger omstridd rumänsk skog

  Relaterade artiklar

  Till toppen