Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 maj 2017

  Idermark: Ökad lönsamhet kräver mer förädling

  RONNEBY

  Södras sågverk ska bli lönsamma genom mer vidareförädling. Det sa koncernchef Lars Idermark vid årets föreningsstämma som hölls på Ronneby Brunn.

  FOTO: CHRISTINE OLSSON / TT

  Den dåliga lönsamheten hos Södras sågverk är ett återkommande tema på Södras föreningsstämmor. I år var det dock extra fokus på ledningens arbete med att få en bättre lönsamhet i sågverksrörelsen.

  Effektivisering och trimning var återkommande ord i koncernchef Lars Idermarks anförande, och han var också tydlig med att trots att en hel del genomförts, är arbetet inte klart och det måste till fler satsningar.

  Det var inget prat om att öka volymen, utan om andra strategier.

  – Ökad vidareförädlingsgrad är en väg till lönsamhet, sa han.

  Exakt vilken form av vidareförädling specificerade han dock inte, och på ATL:s fråga om inte Södra ska bygga en fabrik för tillverkning av så kallat korslimmat trä, KL-trä, sa han att det tidigare har utretts men att det inte är aktuellt.

  Vid stämmans behandling av motioner blev det en intensiv diskussion om timmer och Södras timmeraffär. Det poängterades från flera förtroendevalda att inkomsterna från timmerförsäljningen är det som betyder överlägset mest för rotnettot vid en avverkning. Det finns också en önskan om att Södra i högre utsträckning ska se till kvalitet, och premiera kvalitetstimmer.

  Motionärerna fick inte exakt som de ville i alla detaljer, men det var tydligt att styrelsen känner ett ansvar, när vice ordförande Paul Christensson sa att Södra blir lika duktig i timmeraffären som i massavedsaffären. Styrelsen ska redovisa sitt arbete till nästa års stämma.

  LÄS MER ATL:s granskning av sågverken

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen